Maatschappelijk initiatief voor kinderpardon

Jonge migranten die al lang in Nederland zijn, moeten niet langer in onzekerheid zitten. Dat vindt een grote groep Bekende Nederlanders. Zij beginnen een maatschappelijk initiatief voor een kinderpardon. Artiesten, voetballers, muzikanten, politici en anderen ondertekenen vandaag als eerste de petitie op www.kinderpardon.nu. Onder hen zijn Angela Groothuizen, Marco Borsato, Khalid Boulahrouz, Anna Drijver, Jolande Sap en Tofik Dibi. Ze roepen met dit initiatief minister Gerd Leers van Asiel en Immigratie op in Nederland gewortelde kinderen hier te laten blijven en ze niet terug te sturen naar een land waar ze niks meer te zoeken hebben.

“Limburgser dan Vlaai. Noord-Hollandser dan kaas. Frieser dan de Elfstedentocht. En Zeeuwser dan het meisje. Dat zijn de kinderen die ons land moeten verlaten,” zeggen ze in de petitie. “Als wij niks doen, ligt hun toekomst in Irak, Afghanistan, Eritrea, Angola. Landen waar ze de taal niet van spreken, waar ze niemand kennen, waar ze vreemden zijn. Wij laten dit niet gebeuren. Deze kinderen horen hier. Wij willen een kinderpardon. Wij willen ze uit onzekerheid halen en welkom heten in hun land. Daarom deze hartenkreet.”

GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap en Tweede Kamerlid Tofik Dibi legden contact met de bekende Nederlanders. In de weken rond Kerst roepen ze Nederlanders op het initiatief te steunen door de petitie te tekenen op de site www.kinderpardon.nu. De oproep wordt daarna aan minister Leers aangeboden.

Het kinderpardon moet gelden voor de groep kinderen die in Nederland gekomen is en hier al zo lang zitten dat ze inmiddels geworteld zijn. Deze groep bestaat uit ongeveer 1000-2000 kinderen die in Nederland geworteld zijn. Daardoor hoeft de politiek niet telkens individuele op de spits te drijven. Bovendien komt er een eind aan de onzekerheid van een grote groep kinderen die na de tumultueuze debatten van de afgelopen tijd niet weten waar ze aan toe zijn.

De BN’ers zijn duidelijk: “Minister Leers, doe niet zo kortzichtig. Laat zien dat Nederland groot kan zijn. Of het er nu 20 of 2.000 zijn, deze kinderen horen hier. Geef ze de kans om een mooie toekomst in Nederland op te bouwen. Geef ze de kans om mee te bouwen aan een mooie toekomst voor Nederland. Geef ze een kinderpardon!”

Met Angela Groothuizen, Marco Borsato, Khalid Boulahrouz, Jörgen Raymann, Humberto Tan, Jan Mulder, Anna Drijver, Patrick Lodiers, Thomas Acda, Filemon Wesselink, Manuel Broekman, Vincent Bijlo, Twan (The Opposites), Appa, Hanneke Groenteman en Margriet Eshuijs, Jolande Sap en Tofik Dibi is er nu al brede steun voor de petitie.