Maasziekenhuis Pantein en UMC St Radboud verstevigen samenwerking

Het Maasziekenhuis Pantein in Boxmeer en het UMC St Radboud in Nijmegen intensiveren hun bestaande samenwerking en sluiten hierover een overeenkomst. Beide ziekenhuizen willen hiermee patiënten uit de regio de best mogelijke zorg en behandeling bieden. Ze gaan samenwerken op diverse gebieden, waaronder dialyse en intensive care. Ook ontwikkelen beide ziekenhuizen een gezamenlijk oncologisch centrum in Boxmeer. Het Maasziekenhuis Pantein en het UMC St Radboud werken al jaren tot tevredenheid samen. Beide organisaties delen de visie dat de keten van eerste-, tweede- en derdelijns zorg zoveel mogelijk vanuit de behoeften van de patiënt moet worden georganiseerd. Dit vertaalt zich in een breed aanbod van kwalitatief hoogwaardige zorg, dicht bij de patiënt. De samenwerking wordt de komende tijd verder uitgewerkt, onder meer het gebied van dialyse, vaatchirurgie en intensive care.

Intensivisten van het UMC St Radboud vervullen al een actieve rol in de ondersteuning van IC’s van ziekenhuizen in de regio. In het Maasziekenhuis Pantein ondersteunen zij de intensive care ’s avonds, ’s nachts en in het weekend. Op het gebied van dialyse ontwikkelen de ziekenhuizen een dialysecentrum in Boxmeer, waardoor patiënten uit de regio dichtbij huis gedialyseerd kunnen worden.

Satelliet oncologisch centrum
Ook op het gebied van oncologische zorg gaan de ziekenhuizen nauw samenwerken. Oncologie is al jaren een speerpunt van het UMC St Radboud. Het ziekenhuis behoort tot de top drie van grootste oncologische centra in Nederland en ontwikkelt momenteel een nieuw oncologisch centrum, waarbij zorg, onderzoek en onderwijs naadloos op elkaar aansluiten. In Boxmeer komt straks een satelliet van dit nieuwe oncologische centrum. Hierdoor kan de patiënt ook in Boxmeer terecht voor multidisciplinaire zorg- en behandelmogelijkheden, waaronder poliklinische zorg, dagbehandeling en radiotherapie (bestraling). Artsen uit beide ziekenhuizen werken nauw samen met elkaar. Patiënten maken gebruik van academische kennis en ervaring en ontvangen de zorg en behandeling zoveel mogelijk dichtbij huis.

Impuls
De samenwerking biedt op diverse vlakken voordelen. Voor de patiënten valt te denken aan een snelle doorverwijzing, kortere wachttijden en snellere onderzoeks- en behandelmogelijkheden, onder meer door gezamenlijke protocollen. Daarnaast zijn er voordelen op het gebied van opleiding, onderwijs en onderzoek. Ook geeft de samenwerking tussen het Maasziekenhuis Pantein en het UMC St Radboud een impuls aan de ontwikkeling van de Health Campus Boxmeer. Daarin werkt Pantein (ziekenhuiszorg, thuiszorg, verpleeg- en verzorgingshuiszorg) samen met andere zorgaanbieders, onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven.

Plaats een reactie