Maasstad Ziekenhuis helpt ernstige hooikoortspatiënten de zomer door

Tienduizenden Rotterdammers voelen het met dit mooie lenteweer welhaast traditiegetrouw aankomen: rode kriebelneus, tranende ogen en onbedaarlijke niesbuien: hooikoorts. Het seizoen is begonnen.

Wie al geruime tijd kampt met zware klachten en er met recepten en zelfzorgmiddelen van apotheek en drogist maar niet vanaf komt, is vanaf vrijdag 1 april 2011 weer van harte welkom op het hooikoortsspreekuur van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam.

Hooikoorts is een vaak voorkomende allergie voor de pollen, het stuifmeel van bomen, planten en grassen. Die zweven een groot deel van het jaar in de lucht en worden door patiënten ingeademd. Hechten pollen zich aan de slijmvliezen van neus en ogen, dan ontlokken ze een hevige allergische reactie die zich uit in niezen, een snotterende neus en tranende ogen.

Het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam heeft een speciaal spreekuur voor mensen met ernstige, langdurige hooikoortsklachten. Allergoloog dr. Oek Phaff vindt dat van groot belang. ,,Wie zijn hooikoorts verwaarloost, heeft kans dat deze vervelende maar ogenschijnlijk onschuldige kwaal ontaardt in astma. Maar liefst zestig procent van de hooikoortspatiënten krijgt op den duur astma,” waarschuwt Phaff.

Hooikoortspatiënten kunnen, nadat zij hun huisarts hebben geraadpleegd, binnen afzienbare tijd op het spreekuur terecht en ondergaan gedurende een uur een gedegen onderzoek. De longinhoud wordt gemeten, alsmede het stikstofgehalte in de uitgeademde lucht. Dat stikstofgehalte verraadt ontstekingen en geeft derhalve een indicatie of de patiënt al astma heeft. Verder wordt de patiënt getest op allergie voor verschillende soorten pollen, huisstofmijten, schimmels en dieren.

Na een uur is de diagnose bekend en kan de patiënt naar huis met een op maat gesneden behandelplan. Ook kinderen zijn van harte welkom. Phaff: ,,Kinderen van nul tot twaalf jaar hebben, als ze last krijgen van hooikoorts, meestal nog geen astma ontwikkeld. Als ze worden geholpen aan hun hooikoorts, hebben ze daar hun leven lang profijt van. Want je vermindert met een goede behandeling niet alleen de kans op astma, maar ook het risico om meerdere allergieën te ontwikkelen.”

Plaats een reactie