Maasstad Ziekenhuis gaat patiënten en personeel testen op bacterie

Het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam gaat zijn patiënten die zijn opgenomen in het ziekenhuis testen op aanwezigheid van de Oxa48 producerende Klebsiella bacterie. Ook het personeel, te beginnen bij de medewerkers van de intensive care, zullen worden getest.

Het ziekenhuis heeft dat, in samenspraak met het RIVM en de GGD Rotterdam-Rijnmond, besloten om te onderzoeken hoe de bacterie zich verspreidt. Daarmee willen de instanties verspreiding in de toekomst voorkomen.

Het testen is maandag 6 juni 2011 begonnen. Uitslagen worden eind volgende week verwacht. Mensen die al zijn opgenomen en mensen die worden opgenomen en/of ontslagen, krijgen allen een test aangeboden.

Het Maasstad Ziekenhuis heeft te maken met een bijzondere multiresistente bacterie, de Oxa48 producerende Klebsiella. Vier patiënten op de ic dragen de bacterie bij zich. Op de verpleegafdeling liggen twee patiënten die de bacterie bij zich dragen. Zij liggen allen in strikte isolatie. Afgelopen weekend is, ondanks alle hygiënemaatregelen, een nieuwe besmetting aan het licht gekomen.

De Oxa48 producerende Klebsiella bacterie is een meer resistente variant van de Klebsiella bacterie. Die Klebsiella komt vaker voor in ziekenhuizen. Hij is resistent tegen de antibioticasoort Carbapenems en vrijwel alle andere soorten antibiotica. Deze bacterie komt tot op heden nauwelijks voor in Nederland. Het Maasstad Ziekenhuis, het RIVM en de GGD Rotterdam-Rijnmond willen voorkomen dat de bacterie zich verder verspreidt.

Patiënten en hun familie kunnen het ziekenhuis veilig blijven bezoeken. Patiënten die vragen hebben, kunnen bellen met het algemene telefoonnummer van het ziekenhuis: 010-2911911. Zij worden vervolgens doorverbonden met een informatielijn waar een deskundige verpleegkundige hen te woord staat.

Plaats een reactie