Maasstad Ziekenhuis: Berichtgeving in AD pertinent onjuist

Het Maasstad Ziekenhuis voelt zich geroepen te reageren op onjuiste berichtgeving in het AD van vrijdag 5 augustus. In het artikel staan feitelijke onjuistheden en worden verkeerde suggesties gewekt.

De informatie zou afkomstig zijn uit vertrouwelijke berichtgeving. De informatie is afkomstig uit twee edities van Lab Inf@ct, een periodiek dat met grote regelmaat wordt verstuurd naar alle arts-microbiologen van Nederland en naar alle GGD’en. De twee edities waaruit de door het AD opgevoerde deskundige zijn informatie heeft gedestilleerd, zijn afgelopen dinsdag en woensdag verstuurd.

In het artikel wordt gesuggereerd dat met zekerheid is vastgesteld dat de eerste besmetting al is aangetroffen in 2009 en mogelijk zelfs al in 2008. Dat is pertinent onwaar: de eerste aangetoonde besmetting met de Oxa48 producerende Klebsiella-bacterie dateert van september 2010.

De uitspraak ,,Bij de eerste besmetting had volgens het team al groot alarm moeten worden geslagen,” is onjuist. Het onderzoeksteam van hoogleraar Infectieziekten Marc Bonten heeft die uitspraak nooit gedaan.

De uitspraak ,,Besmette patiënten bleken allemaal op precies dezelfde manier resistent tegen de meeste soorten antibiotica als de dragers van Oxa48,” is eveneens volstrekt onjuist. Er was zelfs een grote variatie in de resistentiepatronen. Ze leken met andere woorden niet eens op elkaar, maar uit voorzorg zijn alle afwijkende resistentiepatronen als ‘verdacht’ beschouwd.

De uitspraak ,,Het team adviseert andere ziekenhuizen om patiënten te isoleren die tussen 1 juli 2009 en nu in het ziekenhuis lagen.” Dit advies stond inderdaad in de Lab Inf@ct van dinsdag, maar is in de editie van woensdag alweer genuanceerd. Dit advies geldt overigens alleen voor patiënten die een oproep hebben gekregen van het Maasstad Ziekenhuis om zich te laten testen. Het gaat om mensen die tijdens hun ziekenhuisopname contact hebben gehad met Oxa48 positieve patiënten. Elk ziekenhuis mag bovendien zelf bepalen hoe zij omgaan met andere patiënten van Maasstad Ziekenhuis.

Verder staat te lezen dat het team bericht dat in het Maasstad Ziekenhuis enkele personeelsleden besmet zijn geraakt. Ook dat is volstrekt onjuist. Er zijn ongeveer 100 medewerkers van de intensive care getest en bij hen is geen besmetting gevonden. In samenspraak met het RIVM is besloten dat het niet nodig was om de rest van het personeel te testen omdat de kans zeer klein is dat gezonde mensen drager zijn van de bacterie wanneer zij geen antibiotica gebruiken. Daarenboven zijn er op dit moment geen aanwijzingen dat de bacterie zich verspreidt. Daarom is besloten dat er nu geen reden is om de rest van het personeel te testen.

Onderzoeksleider Marc Bonten, als hoogleraar Infectieziekten verbonden aan het UMC Utrecht, hecht eraan te beklemtonen dat de informatie van het AD niet afkomstig is uit zijn onderzoeksteam.

De bewuste uitgaven van Lab Inf@ct zijn te lezen op de website van het Maasstad Ziekenhuis.

Plaats een reactie