Eten is meer dan het nuttigen van een maaltijd. Patiënten in het Máxima Medisch Centrum in Eindhoven en Veldhoven kunnen daarom aan het bed beslissen waar ze zin in hebben en hoe veel ze willen eten. Onderzoek van Wageningen UR Food & Biobased Research heeft aangetoond dat dit maaltijdconcept zeer goed scoort op het gebied van voedselverspilling. Voorheen belandde 42% van de maaltijden in de prullenbak, tegenwoordig is dat nog maar 2.2%. Het onderzoek is in opdracht van het ministerie van EL&I uitgevoerd.
Stimulans tot eten
Het Máxima Medisch Centrum bereidt sinds 2009 zelf geen maaltijden meer. Een externe partij levert de maaltijdelementen die door deskundige voedingsassistenten aan de patiënten worden geserveerd. Hierbij wordt gebruikt gemaakt van speciale maaltijdwagens waarin de elementen onafhankelijk van elkaar verwarmd kunnen worden. De maaltijden worden aan het bed – en naar wens van de patiënt – samengesteld, geportioneerd en op een aantrekkelijke manier opgediend. Dit alles draagt bij aan de beleving van de maaltijden. Gebleken is dat service aan het bed en portionering van de maaltijden patiënten stimuleert tot eten. In plaats van 42% van de maaltijden wordt nog maar 2.2% weggegooid.
Financiële besparing
Het maaltijdconcept heeft niet alleen positieve effecten op het gebied van voedselverspilling en beleving. Ook financieel zijn er resultaten geboekt. De facilitaire kosten zijn gedaald en er wordt op de maaltijden bespaard. Door een lagere stuksprijs van de maaltijden en vermindering van voedselverspilling zijn de dervingskosten binnen Máxima Medisch Centrum op jaarbasis flink verlaagd. Terwijl de waardering van de maaltijden door de patiënten toegenomen is: ze waarderen maaltijden nu met een ruime 8, tegenover een 6 in het verleden (op een schaal van 1 t/m 10).
In welke mate het maaltijdconcept het herstel van patiënten bevordert en daarmee van invloed is op de behandelkosten, is nog niet aangetoond. “Maar omdat het concept laat zien dat patiënten binnen de periode van herstel eerder, meer en gevarieerder eten, kan ik me voorstellen dat daarmee op den duur ook de zorgkosten omlaag gaan”, aldus Joost Snels, onderzoeker van Wageningen UR Food & Biobased Research.