‘Maagzweerbacterie’ eenvoudig op te sporen

Sinds 2004 wordt op de Osse locatie van Bernhoven de ureumademtest aangeboden. Vanaf 1 maart 2011 gebeurt dit ook in Veghel en Uden. De test toont de eventuele besmetting met de heliobacter pylori aan. Een bacterie die chronische maagontsteking en maagzweren kan veroorzaken. Patiënten kunnen op verwijzing van de huisarts zelf een afspraak maken voor de test via het Diagnostisch Centrum Bernhoven. Dat betekent dat patiënten niet meer uitsluitend naar Oss hoeven voor deze test.

De heliobacter pylori is relatief eenvoudig op te sporen via een simpele test. Voor deze test drinkt de patiënt een kleine hoeveelheid ureum Het ureum is gelabeld aan het niet radioactieve isotoop 13C. De bacterie maakt het enzyme urease aan. Is de bacterie aanwezig dan wordt het ureum door die bacteriële urease gesplitst en is als 13CO2 in de uitademingslucht aan te tonen.

De behandeling bestaat uit het innemen van verschillende medicijnen (antibiotica). Een tweede ureum ademtest, minimaal vier weken na het beëindigen van de antibiotica kuur, moet aantonen of de behandeling succesvol is geweest.

Het niet behandelen van de bacterie kan op de lange duur leiden tot ernstige maagklachten. Zo hebben patiënten met deze bacterie vijf tot tien keer meer kans op het krijgen van maagkanker.

Ziekenhuis Bernhoven was destijds het eerste ziekenhuis in Europa dat deze test aanbood. De test vervangt in veel gevallen het gastroscopische onderzoek waarbij maagonderzoek moet worden verricht met een slang die via de slokdarm in de maag wordt gebracht.

Plaats een reactie