Maagbandjes leiden op lange termijn tot te veel complicaties. Dit blijkt uit onderzoek van artsen in het Rode Kruis Ziekenhuis (RKZ) in Beverwijk dat gepubliceerd is in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG).
Gastric bypass operatie voor de XXL-markt op 29 oktober 2011 in het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk
De afgelopen jaren werden door de bariatrisch chirurgen in het RKZ steeds meer maagbandjes verwijderd. “Hoewel de maagbandjes op korte termijn effectief zijn, adviseren wij uiterste terughoudendheid in het plaatsen van bandjes”, aldus Huib Cense, chirurg in het RKZ.
Studie
In de studie werd gekeken naar de lange termijn resultaten van de eerste 30 maagbandjes die in Nederland werden geplaatst, ruim 20 jaar geleden. De grote meerderheid onderging een heroperatie als gevolg van complicaties.
Door de jaren heen zijn met name het type operatie (nu vaak een kijkoperatie) en de operatietechnieken veranderd. Hierdoor zijn de complicaties afgenomen. Toch blijft het aantal heroperaties in verband met complicaties groot. In Nederland worden bijna geen maagbandjes meer geplaatst. Cense: “Momenteel adviseren we veel eerder de gastric sleeve of gastric bypass. Hierbij wordt een deel van de maag weggehaald en een deel van de darm omgeleid, waardoor er veel minder voedsel kan worden opgenomen. Dit is een meer ingrijpende operatie, maar met minder complicaties op lange termijn. Bij de mensen bij wie nog wel een maagbandje wordt geplaatst, is het heel belangrijk ze nauwlettend te blijven volgen”.
Eerste bandje
Het Rode Kruis Ziekenhuis was in 1991 het eerste ziekenhuis in Nederland dat een maagbandje plaatste bij een patiënt met morbide obesitas. Door de jaren heen heeft het ziekenhuis veel ervaring opgedaan in het opereren van mensen met extreem overgewicht. Nieuwe inzichten, onder meer op basis van onderzoek, leidden tot nieuwe operatietechnieken. Zo verdween het maagbandje steeds meer naar de achtergrond en kwam de gastric bypass en gastric sleeve hiervoor in de plaats. Samen met de Nederlandse Obesitas Kliniek behandelt het Rode Kruis Ziekenhuis patiënten met ernstig overgewicht in de regio Noord West.