Lymeziekte, over teken, tekenbeten en tekenbeetziekten

De laatste decennia is er een opmerkelijke stijging van het aantal tekenbeten en van het aantal mensen bij wie de ziekte van Lyme wordt geconstateerd.

Ziekte van Lyme

Van alle infectieziekten is de ziekte van Lyme een van de meest complexe, onder andere door het feit dat een teek als tussengastheer optreedt, er tal van gewervelde dieren (vogels, knaagdieren, hoefdieren) bij de overdracht van de  bacterie betrokken zijn en er niet één, maar diverse verwante bacteriën de ziekte kunnen veroorzaken. Daarnaast zijn diagnostiek en behandeling soms specialistisch maatwerk. 

Lymeziekte, over teken, tekenbeten en tekenbeetziekten

Stichting Biowetenschappen en Maatschappij heeft in samenwerking met uitgeverij Lias het boek ‘Lymeziekte, over teken, tekenbeten en tekenbeetziekten’ uitgegeven. 

Actuele kennis

In het boek Lymeziekte is de meest actuele kennis over de ziekte verzameld. Niet alleen de medische aspecten van de ziekte worden belicht, maar ook de biologische en de ecologische aspecten van de teek en zijn gastheren.

Vraag en antwoord

De meest voorkomende vragen worden beantwoord, zoals: hoe groot is de kans op  besmetting na een tekenbeet, welke risico’s loop je zonder behandeling, kun je een tekenbeet hebben  gehad zonder het te merken, hoe vaak gaat een infectie over in een chronische ziekte en wat zijn de  richtlijnen – en maatwerk – bij de behandeling. 

Over de auteurs en redactie 

Dit boek werd samengesteld door Prof.dr. Joppe Hovius (Amsterdam UMC), Dr. Kees van den  Wijngaard (RIVM), Dr. Jannes van Everdingen (Stichting Biowetenschappen en Maatschappij) en  Prof.dr. Jos van den Broek (Stichting Biowetenschappen en Maatschappij). 

De auteurs zijn wetenschappers en specialisten van het Amsterdam UMC, Gassner Biologisch  Risico Advies, Gelre Ziekenhuis Apeldoorn, Harvard University, HAS Hogeschool, Nederlandse  Voedsel- en Warenautoriteit, Radboudumc, RIVM centrum infectieziektebestrijding, Streeklab  Haarlem, Swedish University of Agricultural Sciences, Universiteit van Antwerpen en  Wageningen University & Research  

Bestellen

Het boek is voor € 12,50 te bestellen via de webshop van Stichting Biowetenschappen en Maatschappij

Lymeziekte, over teken, tekenbeten en tekenbeetziekten
Lymeziekte, over teken, tekenbeten en tekenbeetziekten

Plaats een reactie