LUMC verwelkomt 2000ste deelnemer in onderzoek naar overgewicht

Deze week ontvangt het LUMC de 2000ste deelnemer in een grootschalig onderzoek naar de oorzaken van ziekten bij mensen met overgewicht of obesitas. Onderzoekers die betrokken zijn bij deze zogenaamde NEO-studie willen een antwoord vinden op de vraag waarom de ene persoon met overgewicht complicaties krijgt, en de ander niet.

“Doordat mensen met overgewicht en obesitas meer risico lopen op allerlei aandoeningen, hebben veel afdelingen van het LUMC met deze groep te maken”, aldus internist en projectleider dr. Saskia Middeldorp. “Tien afdelingen hebben hun krachten gebundeld in de zogenoemde NEO-studie, zodat ze niet allemaal in een eigen laboratorium of met een eigen patiëntengroep hoeven uit te zoeken waarom en hoe die ziektes bij dikke mensen ontstaan.” Het is de bedoeling dat over twee jaar 6000 deelnemers aan het onderzoek hebben deelgenomen. “We zitten dus op eenderde” aldus Middeldorp.

Meedoen

Om de oorzaken van ziekten bij overgewicht verder te helpen ontrafelen, is uw hulp hard nodig. U kunt deelnemen als u tussen de 45 en 65 jaar oud en een body mass index (BMI) van 27 of hoger hebt. Als deelnemer vult u van tevoren twee vragenlijsten in, verzamelt u urine, en komt u een ochtend naar de NEO-onderzoekslocatie in het LUMC. U ondergaat daar verschillende metingen, waaronder bloedafnames, een vetpercentagemeting en hart-, vaat- en longfunctietesten. Bij sommige personen zal een MRI-scan, stofwisselingsmeting of een hartritmemeting plaatsvinden. De onderzoeksuitslagen van gewicht, bloeddruk, cholesterol, glucose (suikergehalte), nierfunctie en longfunctie worden allemaal aan u bekend gemaakt. U krijgt uiteraard uw reiskosten vergoed en er wordt u een lunch aangeboden.

Plaats een reactie