Luisteren naar kinderen – de Gordonmethode

Met onze drukke agenda’s en de pittige combinatie van werken en zorgen willen we het maximale halen uit de tijd die we met het gezin doorbrengen. Zonder ruzie, in optimale harmonie. Maar het snelle ontbijt – ouders in gedachten al onderweg, kinderen nog slaperig – en de avondmaaltijd – allemaal bijkomend van school of werk – ontaarden vaak in conflicten, ruzie en een kind dat op de gang staat, terwijl het eten koud wordt.

De Gordon-methode laat zien dat het ook anders kan. Uitgangspunt is een goede communicatie binnen het gezin; iedereen luistert naar elkaar, elk gezinslid wordt gerespecteerd en gehoord, maar uiteindelijk houden de ouders de regie. Niet door autoritair te zijn, maar juist door te luisteren. Het is een methode die werkt bij de peuter die alles zelf wil doen, maar ook bij de puber die zich tegen de ouders afzet. Door te luisteren en conflicten harmonieus op te lossen, creëren we een liefdevolle gezinssituatie en brengen we onze kinderen effectief verantwoordelijkheidsbesef bij.

Over de auteur
Thomas Gordon (1918-2002) was een Amerikaans klinisch psycholoog. Hij werd vooral bekend vanwege de zogenaamde Gordonmethode®. In zijn boek Luisteren naar kinderen lanceerde hij deze methode om de opvoedingsstijl en de relaties tussen ouders en kinderen te verbeteren. Later paste hij de methode ook toe op andere situaties zoals onderwijs, sociale reclassering en kinderdagverblijven. Gordon schreef 9 boeken over zijn methode, die in 28 talen werden vertaald.

‘Gordon weet een brug te slaan waarop beide partijen elkaar kunnen ontmoeten, zonder hun gezicht te verliezen.’
Iederwijs.nl

‘Het boek is prettig leesbaar, met name door herkenbare opvoedingssituaties en vele praktijkvoorbeelden.’
NBD

‘De Gordon-methode is altijd toepasbaar, waar je maar bent en met wie je maar bent. Tienduizenden mensen in Nederland zijn al getraind door 200 Gordon-trainers. Wereldwijd zijn dat er zelfs meer dan één miljoen.’
NET

Luisteren naar kinderen
Dr. Thomas Gordon
Prijs: € 19,95
Omvang: 256 pagina’s
ISBN: 978 90 215 47 893

Het boek Luisteren naar kinderen is vanaf februari verkrijgbaar bij (online) boekhandel en warenhuis.

Plaats een reactie