LTO Nederland tekent intentieverklaring verantwoorde soja

0
595

LTO Nederland bestuurder Hans Huijbers (Duurzaam Ondernemen) heeft zijn handtekening gezet onder de ‘Intentieverklaring voor ketentransitie naar verantwoorde soja’. Daarmee ondersteunt LTO de stappen die gezet gaan worden om vanaf 2015 alleen nog volledig verantwoord geteelde soja te gebruiken onder meer als grondstof voor veevoer. Om deze ambitie waar te maken wordt een kwaliteitsysteem voor de productie van soja opgesteld.

De ondertekening van de intentieverklaring vond plaats tijdens het IDH International Supply Management Congress in de RAI in Amsterdam. “Soja is voor met name de veehouderij een belangrijk gewas. Wij willen de veehouderij in de hele keten verduurzamen. De doelstelling van deze verklaring sluit dan ook naadloos aan bij onze eigen ambities”, zegt Hans Huijbers die binnen het LTO bestuur de portefeuille Duurzaam Ondernemen beheert.

Ondertekenaars
Naast LTO ondertekenden ook de Nederlandse Vereniging Diervoederindustrie (Nevedi), zuivelcoöperatie FrieslandCampina, de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV), de productschappen Pluimvee en Eieren en Margarine, Vetten en Oliën en de supermarktketens Albert Heijn, C1000, Superunie, Jumbo en Lidl.

Het Initiatief Duurzame Handel (IDH) bracht de partijen bij elkaar. “Het is goed dat alle schakels in de voedselketen zich verantwoordelijk voelen voor een verantwoorde productie van soja en dat we een kwaliteitssysteem gaan opstellen”, aldus Huijbers.

Stichting werkt verklaring uit
Gebruik van verantwoorde soja dient in algemene, voor de gehele Nederlandse keten geldende, kwaliteitstandaarden te worden vastgelegd. De organisaties die hun handtekening hebben gezet, werken in de periode 2012-2014 samen in stichtingsverband aan een volledige ketentransitie om zodoende in 2015 het afgesproken doel te bereiken. LTO is lid van het stichtingsbestuur.
Met de uitvoering van dit plan is in totaal 7 miljoen euro gemoeid. Het plan krijgt de steun van het Wereld Natuur Fonds, Stichting Natuur en Milieu en Solidaridad. IDH directeur Joost Oorthuizen noemde de ondertekening van de intentieverklaring ‘een mijlpaal en een doorbraak op het gebied van duurzame handel’.

Voedselvoorziening
Soja is een belangrijk gewas voor de mondiale voedselvoorziening. Het heeft een hoge eiwitopbrengst en is een goede eiwitbron voor diervoeder en menselijke voeding (magarine). Vele jaren wordt in Nederland gediscussieerd over de sociale- en milieugevolgen van de sojateelt. De teelt wordt vaak geassocieerd met milieuproblemen als watervervuiling, overmatig gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, ontbossing en conflicten tussen producenten en lokale bevolking over land- en werknemersrechten.

De ondertekenaars achten samen met IDH de tijd rijp om een volledige transitie naar het gebruik van verantwoorde soja in Nederland te realiseren.