Losstaande zeug is toch beter

Hoe beter de start van de big, hoe gezonder hij opgroeit. Op initiatief van een groep zeugenhouders test het praktijkbedrijf van het Varkens Innovatie Centrum Sterksel, onderdeel van Wageningen UR, daarom nieuwe ontwerpen van kraamhokken.

De Pro Dromi-kraamhokken verschillen op acht punten van het reguliere kraamhok. Zo hebben de biggen meer bewegingsvrijheid en kan moeders meer verkoeling vinden. Ook wordt gekeken naar het verschil tussen los werpen in plaats van tussen hekken.

Een eerste studie met ruim vijftig zeugen laat zien dat zeugen die los kunnen afwerpen minder vaak van houding veranderen, waardoor tijdens de geboorte ook eigenlijk geen pasgeboren biggen werden doodgedrukt. Bij de onrustiger vaststaande zeugen kwam dooddrukken vaker voor.

Neuscontact
Verder hebben een loslopende zeug en haar biggen meer neuscontact. ‘Dat is goed voor de binding, wat een positieve invloed heeft op hoe de biggen later in het leven staan, net als bij mensen’, vertelt Nicoline Soede van de leerstoelgroep Adaptatiefysiologie van Wageningen University, die betrokken was bij het project. Soede werkte samen met Anita hoofs van het Varkens Innovatie Centrum.

Hoe interessant de comfortabeler kraamhokken bedrijfseconomisch zijn, is lastig te zeggen. De kans op een gezonder leven laat zich slecht in geld uitdrukken, zegt Soede.

Auteur: Yvonne den Hilster