Losecosan 20mg – Nieuw middel tegen terugkomend brandend maagzuur beschikbaar

Mensen met frequent voorkomende brandende pijn in de maag èn de slokdarm (achter het borstbeen) kunnen vanaf nu bij drogist en apotheek terecht voor een nieuw middel zonder voorschrift tegen terugkomend brandend maagzuur.

Bayer Consumer Care heeft een nieuw receptvrij geneesmiddel geïntroduceerd voor een kortdurende behandeling van terugkomend brandend maagzuur en zure oprispingen. Losecosan20mg, met als werkzame stof omeprazol, is in eenmaaldaagse dosis van 20 milligram en in verpakkingen van 7 of 14 tabletten verkrijgbaar bij drogisterijen en apotheken.

‘Dit is een uiterst belangrijke ontwikkeling voor alle mensen die lijden aan brandend maagzuur en zure oprispingen en een waardevolle aanvulling aan het bestaande assortiment op de zelfmedicatiemarkt’, aldus Greet Beenaerts, Country Division Head Consumer Care. ‘Daar waar het merk Rennie(R) is gepositioneerd als middel tegen incidenteel voorkomend brandend maagzuur en zure oprispingen, completeert Losecosan20 het assortiment door zich te richten op mensen met meer frequente klachten.’ In Nederland zijn dit zo’n 370.000 consumenten. Zij worden gemiddeld meer dan twee keer per week geplaagd door brandende pijn achter het borstbeen door terugkomend brandend maagzuur, overdag en ’s nachts. Voor hen is Losecosan 20 een uitkomst: één tablet werkt 24 uur tegen terugkomend brandend maagzuur.

Losecosan20mg

Losecosan20mg is een nieuw alternatief als receptvrij geneesmiddel voor de kortdurende behandeling van frequent voorkomend brandende pijn in maag en slokdarm de symptomen van terugkomend brandend maagzuur en reflux bij volwassenen. Het actieve ingrediënt omeprazol behoort tot de geneesmiddelengroep genaamd Protonpompremmers (PPI). Dit is één van de meest voorgeschreven geneesmiddelen: in 2009 werden er in Nederland ruim 10 miljoen recepten uitgeschreven . PPI’s remmen een enzym in de “protonpomp” dat essentieel is voor de aanmaak van maagzuur en verminderen in hoge mate het voorkomen van zuurgerelateerde symptomen. PPI’s zijn het meest effectief en worden ook goed verdragen, wat hen geschikt maakt voor zelfmedicatie.

Licentieovereenkomst

Bayer Consumer Care ging een exclusieve licentieovereenkomst aan met AstraZeneca om omeprazol op de markt te brengen als receptvrij geneesmiddel. Het product zal door Bayer in Nederland in de handel worden gebracht onder de lokale merknaam Losecosan20mg.

AstraZeneca zal omeprazol blijven verkopen als receptgeneesmiddel in 10, 20 en 40mg. Alle rechten binnen de receptmarkt, evenals de merknaam Losec(R) MUPS(R), blijven eigendom van AstraZeneca. De overeenkomst staat Bayer toe om Losecosan(R)20mg op de markt te brengen in een nieuw marktsegment, terwijl Losec(R) MUPS(R) door AstraZeneca verder zal worden aangeboden aan artsen en patiënten als geneesmiddel op doktersrecept (Rx).

Losecosan(R)20mg en MUPS(R) zijn geregistreerde handelsmerken van AstraZeneca. Het MUPS(R) tablet is beschermd door patent in eigendom van AstraZeneca. Losecosan(R)20mg wordt in licentie in de handel gebracht door Bayer B.V., Consumer Care divisie.

(NLD-BHC-2010-0868)

2 gedachten over “Losecosan 20mg – Nieuw middel tegen terugkomend brandend maagzuur beschikbaar”

  1. Sluwe zet, nog even en iedereen die nu deze pillen op recept krijgt mag ze straks zelf betalen. Leuke bezuiniging over de rug van refluxlijders.
    Waarom zijn niet alle medicijnen receptloos verkrijgbaar? Dat is pas bezuinigen!

    Beantwoorden

Plaats een reactie