Loop een pelgrimstocht tegen overgewicht

Het wandelen van een pelgrimstocht van 280 km in 12 dagen leidt tot een blijvende daling van het lichaamsgewicht, en tot een snelle, kortdurende verbetering van het cholesterolprofiel.

Specifiek de daling in het ongunstige LDL-cholesterol is zeer fors, maar is 4 weken na het stoppen met wandelen weer op uitgangsniveau en gaat niet gepaard met een verbetering van de bloedvatfunctie. Dat schrijft Remy Bemelmans in zijn proefschrift.

Tijdens het wandelen van deze pelgrimstocht is sneller dezelfde afstand wandelen gerelateerd aan meer stijging van het gunstige HDL-cholesterol, terwijl dezelfde afstand langzamer wandelen gerelateerd is aan meer daling van het ongunstige LDL-cholesterol. Lichaamsbeweging is een belangrijke component bij de intensieve behandeling van patiënten met overgewicht en het metaboolsyndroom, maar het effect op gewichtsverlies is beperkt.

Promotie
Promovendus: Remy Bemelmans
Faculteit: Faculteit Geneeskunde
Proefschrift: The effect of physical exercise and resting heart rate on cardiovascular risk
Promotor 1: Prof.dr. F.L.J. Visseren
Promotor 2: Prof.dr. Y. van der Graaf
Copromotor 1: Dr. W. Spiering
Copromotor 2: Dr. A.M.J. Wassink
Datum en tijd: 13/6/2012

2 gedachten over “Loop een pelgrimstocht tegen overgewicht”

  1. Ik ben wel nieuwsgierig, had het zelf ook al jaren in gedachten…kunt u mij wat meer inlichtingen verschaffen bv over de overnachtingen en de kosten?

    Beantwoorden
  2. Pelgrimroutes.nl is een jonge Nederlands/Belgische reisorganisatie gespecialiseerd in Historische lange afstandspaden zoals de St Jacobsroute naar Santiago de Compostella.

    Beantwoorden

Plaats een reactie