Longverpleegkundige spreekuur verhoogt kwaliteit van leven

Rijnland Ziekenhuis heeft sinds twee jaar speciaal voor mensen met astma of COPD een succesvol longverpleegkundige spreekuur. Patiënten die dit spreekuur bezoeken, krijgen meer inzicht in hun ziekte en gaan hun medicatie beter gebruiken.

In Nederland hebben ruim een miljoen mensen astma, COPD of een andere longziekten. Sinds twee jaar heeft Rijnland Ziekenhuis speciaal voor astma- en COPD patiënten een longverpleegkundige spreekuur. Met dit spreekuur wil het ziekenhuis de kwaliteit van leven van astma- en COPD patiënten verhogen. “Uit recent onderzoek blijkt dat dit is gelukt”, vertelt Carla van den Berg, longverpleegkundige bij Rijnland Ziekenhuis.

Persoonlijke begeleiding
Tijdens het longverpleegkundige spreekuur geeft de gespecialiseerd verpleegkundige uitleg over de ziektebeelden astma of COPD. Vervolgens bekijkt zij samen met de patiënt hoe in het dagelijkse leven het beste met de ziekte kan worden omgegaan.

Carla van den Berg licht toe: “Hierbij bekijk ik met de patiënt wat hij/zij zelf kan doen om de klachten te beperken. Opvallend is dat bijna geen enkele patiënt bij het eerste bezoek op het spreekuur de medicatie correct gebruikt. Daarom geef ik informatie over het gebruik van longmedicijnen en oefen ik samen met de patiënt om op de juiste wijze te inhaleren.”

Deze intensieve, persoonlijke begeleiding werkt goed. Drie maanden na het eerste bezoek gebruiken de meeste patiënten de medicatie wel correct. Daarbij geven zij aan voldoende informatie te hebben gekregen om zelf klachten te verminderen en weer (beter) deel te nemen aan het dagelijkse leven.

Lotgenoten contact
Naast haar werkzaamheden op het longverpleegkundige spreekuur neemt Carla van den Berg namens Rijnland Ziekenhuis deel aan Longpunt Leiden. Zij geeft aan: “Longpunt is een maandelijkse ontmoetingsplek voor longpatiënten en hun naasten. Dit is een initiatief van het Longfonds. Iedere keer staat een thema centraal, dat wordt ingeleid door een deskundige. Daarnaast is er de mogelijkheid om onderling ervaringen uit te wisselen en vragen te stellen aan de zorgverleners.”

Meer informatie over Longpunt Leiden: hollandsmidden.longfonds.nl.

Plaats een reactie