Longonderzoek valt met elektronische neus in prijzen

De Nederlandse uitvinder van de ‘elektronische neus’ die longziekten kan opsporen, krijgt 13 april 2012 de NRS Science Award. Deze wetenschappelijke prijs van 10.000 euro wordt uitgereikt aan de Amsterdamse onderzoekster Niki Fens, tijdens de Longdagen in Utrecht.

Dit nieuwe congres over longen en longziekten sluit zaterdag 14 april 2012 af met de Publieksdag, waar iedereen gratis kan kennismaken met de laatste stand van de wetenschap in de longen.

In Nederland hebben ruim een miljoen mensen een chronische longziekte, zoals astma of COPD. Ruim 115.000 kinderen hebben astma, onder kinderen de meest voorkomende chronische ziekte. Diagnose is, vooral bij jonge kinderen, nauwelijks te stellen. Met de elektronische neus verandert dat. Het apparaat analyseert de uitgeademde lucht. Onderzoeker Fens (29) van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam: “Zo kunnen we in de nabije toekomst longziekten vroegtijdig opsporen. En het gaat nog snel en gemakkelijk ook. Het is een test van een paar minuten, net als de blaastest voor alcohol.” Het verschil in de uitgeademde lucht van mensen met of zonder astma, zit hem in de samenstelling van die lucht: in moleculen en stoffen.

Snelle diagnose
De uitvinding van Fens krijgt al navolging; zo wordt de elektronische neus toegepast in onderzoek naar vroege opsporing van astma bij kinderen. Deze nieuwe studie van het AMC onder 21 kinderen die last hebben piepende ademhaling, toont aan dat hun uitademingslucht vaak bepaalde ontstekingen bevat. En die ontstekingen zijn een aanwijzing dat het kind astma kan hebben. Zo lijkt vroege opsporing van astma bij kinderen weer dichterbij.

De Netherlands Repiratory Society Sciense Award is een jaarlijkse prijs die Nederlands longonderzoek wil stimuleren. Met het prijzengeld van 10.000 euro wil Fens een website bouwen over ademanalyse en diagnose bij longziekten. “Gewoonlijk duurt het jaren voordat zo’n wetenschappelijke doorbraak kan worden toegepast in de zorg van alledag”, zegt Fens. “Met de website wil ik dat versnellen: ik wil bijvoorbeeld horen wat longpatiënten zelf voor ideeën hebben, werken aan handzame apparaten als een ‘ademsetje’ of geld ophalen voor nieuw onderzoek via crowfunding.”

Longdagen: Publieksdag op zaterdag 14 april
Fens ontvangt de prijs vanmiddag, tijdens de Longdagen; een nieuw congres voor iedereen die met gezondheid en longen te maken heeft. Longartsen en longpatiënten, wetenschappers en zorgverleners – de nieuwste ontwikkelingen in wetenschap en zorg voor longen komen aan de orde. Nederland speelt een prominente rol in internationaal longonderzoek.

Gisteren en vandaag ontmoeten vooral wetenschappers en zorgverleners elkaar, morgen staan longpatiënten centraal tijdens de Publieksdag. Die is gratis toegankelijk, voor iedereen die zelf in gesprek wil met longonderzoekers en behandelaars. Met onder meer onderzoekster Niki Fens en ambassadeur Edwin de Vries van het Astma Fonds (acteur en auteur, bekend van o.a. ‘Dokter Deen’).

De initiatiefnemers van de Longdagen zijn het Nederlands Respiratoir Samenwerkingsverband (NRS), longartsenorganisatie NVALT, het Astma Fonds (binnenkort Longfonds), de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NvK), de Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) en de Long Alliantie Nederland (LAN). De dag wordt mede mogelijk gemaakt door sponsors.

Plaats een reactie