Longkanker bij vrouwen meer dan verdubbeld in 2020

Zaterdag 4 februari 2012 is het Wereldkankerdag. Volgens cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie verdubbelt wereldwijd het aantal mensen dat kanker krijgt van 12,7 miljoen in 2008 naar 25 miljoen in 2030. In Nederland stijgt het aantal kankerpatiënten met 40% van 86.800 in 2007 naar 123.021 in 2020. De grootste stijger is longkanker bij vrouwen. Dit aantal stijgt met 122% van 3861 (in 2007) naar 8557 in 2020.

Als er in Nederland niet meer wordt gerookt sterft er op termijn dertig procent minder mensen aan kanker. Verbazingwekkend is dat rokers weinig kennis hebben over de gevolgen van tabaksgebruik vergeleken met andere landen. Ook doen we het middelmatig in Europa als het gaat om ons tabaksontmoedigingsbeleid. Met de slogan ‘Ik wil ook een rookvrij Nederland’ vraagt KWF Kankerbestrijding op Wereldkankerdag aandacht voor dit nog steeds groeiende probleem.

De helft van de kankersterfte is niet te voorkomen. De andere helft is gerelateerd aan leefstijl waarbij roken de grootste ‘boosdoener’ is. Reden genoeg voor KWF Kankerbestrijding om de komende jaren een prominente rol te gaan spelen op het gebied van tabaksontmoediging. Doel is dat we streven naar een samenleving waarin niemand meer (over)lijdt aan de gevolgen van roken: dat rokers stoppen met roken en jongeren niet meer beginnen met roken. Een rookvrije samenleving betekent voor KWF Kankerbestrijding dat niet roken de sociale norm is en dat roken passé is. Hiertoe zetten we in op een tal van activiteiten: rookvrije schoolpleinen, lobby richting politiek om het beleid te beïnvloeden zoals de accijnzen op sigarettenpakjes te verhogen en sigarettenverpakkingen te voorzien van waarschuwingsplaatjes en diverse campagnes.

Vrouwen en longkanker
Het aantal vrouwen dat overlijdt ten gevolge van longkanker is in tien jaar bijna verdubbeld. In 1990 waren dat 1.227 vrouwen; in 2000 waren het 2.261 vrouwen en naar verwachting in 2020 stijgt dit naar 8557. Als deze trend zich inderdaad voortzet dan zullen in 2015 meer vrouwen aan longkanker overlijden dan aan borstkanker. Vrouwen blijken bij dezelfde rookintensiteit als mannen, gevoeliger te zijn om longkanker te krijgen. Dit houdt waarschijnlijk verband met hun hormoonhuishouding.

4 Februari Wereldkankerdag: ‘Ik wil ook een rookvrij Nederland’
Met het thema ‘Ik wil ook een rookvrij Nederland’ vraagt KWF Kankerbestrijding het Nederlandse publiek om zich aan te sluiten bij onze activiteiten om Nederland Rookvrij te maken. Daartoe kunnen ze hun mening, ideeën en steunbetuiging op de site www.kwfkankerbestrijding.nl/rookvrij achterlaten. Een confronterende maar realistische viralcampagne online moet mensen wakker schudden en hen de gevaren van roken doen inzien.

Love Life, Fight cancer
Fight cancer, het jongerenmerk van KWF Kankerbestrijding, roept op Wereldkankerdag met een ludiek filmpje iedereen op om in actie te komen. Vanuit het motto ‘Love life. Fight cancer’ laat Fight cancer op een positieve en speelse manier zien dat je de strijd tegen kanker kunt steunen op jouw manier; wat je ook doet, met jouw actie steun je de strijd tegen kanker en red je uiteindelijk levens. Het filmpje wordt via social media en online platforms verspreid en is te bekijken op www.fightcancer.nl

Plaats een reactie