Live-operatie trekt volle bioscoopzaal

Ruim vierhonderd toeschouwers hebben dinsdag 13 oktober vanuit hun bioscoopstoel in Pathé Schouwburgplein in Rotterdam rechtstreeks de verrichtingen gevolgd van een operatieteam van Erasmus MC-Daniel den Hoed. Ze kregen onverwacht niet één maar twee operaties te zien. Volop media
De Klinische les 2009 van het Erasmus MC in Rotterdam trok ’s morgens en ’s middags in totaal zevenhonderd belangstellenden. “Het is een populair wetenschapsevenement met veel scholieren en volop pers, zoals Editie NL, Hart van Nederland, NRC Handelsblad en het Duitse ZDF,” zegt persvoorlichter Sylvia Marmelstein.

[b]Live verbinding[/b]
’s Ochtends kreeg het publiek twee operaties te zien via een rechtstreekse verbinding met de operatiekamer van Erasmus MC-Daniel den Hoed. Bij de eerste patiënt haalde een chirurg een stukje van de lever weg. Deze ingreep verliep voorspoediger dan gedacht. Geen uitzaaiing in de lever, maar een goedaardige vaattumor. “Dit is een geweldige meevaller voor de patiënt”, aldus chirurg dr. Geert Kazemier.

25 centimeter
Het tweede rechtstreekse verslag was van een buikoperatie. Bij een patiënte werd een tumor van 25 centimeter doorsnee verwijderd. De camera registreerde hoe het operatieteam van dr. Cees Verhoef het omvangrijke gezwel voorzichtig losmaakte van de buikwand.

Cyberknife
In het middagprogramma stonden de zogeheten klinische trials centraal. Artsen demonstreerden de cyberknife, een zelfdenkende robot die tumorcellen bestraalt en vernietigt. Ook de protonentherapie werd toegelicht. Dit is een nieuwe, nauwkeurige bestraling van kanker.

Speeddaten
Met de Klinische les wil het Erasmus MC jonge mensen warm maken voor de gezondheidszorg. Scholieren en verpleegkundigen van andere ziekenhuizen konden in de pauze speeddaten met medewerkers van het Erasmus MC.

Plaats een reactie