De tijd van grote ontdekkingen al voorbij? Nee! In heel Europa werken nu onderzoekers aan projecten die de wereld en ons leven grondig kunnen veranderen. Wie nieuwsgierig is naar wat deze wetenschappers precies doen, kan volgende week vrijdag (gratis) op groot bioscoopscherm meekijken met onderzoekers en live met hen in contact komen. Het Erasmus MC organiseert dan van 17.00 tot 00.30 uur in Pathé Schouwburgplein in Rotterdam de Europese Nacht van de Onderzoeker.
Bezoekers maken kennis met verschillende onderzoeken, onder andere op het terrein van techniek, sterrenkunde en gezondheidszorg. Zo onthult dr. Peter de Jaegere van het Erasmus MC de geheimen van de oplosbare stent, een ‘buisje’ dat in een dichtgeslibde kransslagader op de plek van de vernauwing wordt geplaatst. In tegenstelling tot traditionele metalen stents, lost dit ‘buisje’ volledig op. Het Erasmus MC plaatste de ‘verdwijnstent’ anderhalf jaar geleden bij een eerste groep patiënten. Omdat het buisje er ongeveer zo lang over doet om helemaal op te lossen, zijn nu de eerste echte resultaten zichtbaar.
Ook kan met eigen ogen worden bekeken hoe het staat met de 27 kilometer lange machine in Geneve, de deeltjesversneller. Daarin botsen met ongeëvenaarde energie protonen op elkaar. Uit de brokstukken hopen fysici van het Cern-deeltjeslab het bestaan van nieuwe krachten en deeltjes af te leiden. Er bestaat namelijk een theorie dat materie kan ontstaan uit hele kleine deeltjes, waarvan echter nog niemand heeft aangetoond dat ze bestaan. De deeltjes versneller moet dat wel kunnen.
Hoe staat het met het onderzoek naar kernfusie? Daar geven medewerkers van EDFA-JET uit Oxford een antwoord op. Zij doen onderzoek naar kernfusie, een proces dat de energiebron vormt van de zon. Dit proces zou in theorie ook op aarde moeten kunnen plaatsvinden. In tegenstelling tot kerndeling levert het geen schadelijke straling op. Om kernfusie na te bootsen zijn echter reactoren nodig waarvoor nieuwe technieken en materialen moeten worden uitgevonden.
Na een kennismaking met onderzoekers die sterrenstelsels bestuderen keren we terug naar de aarde. Rond middernacht is er contact met de Zuidpool, waar een reusachtig ijsblok (een kubieke kilometer) wordt onderzocht. Wetenschappers van het IceCube observatorium meten hoe geheimzinnige deeltjes (neutrino’s) in de vorm van kosmische straling op aarde inslaan. Deze deeltjes vallen voortdurend op aarde en gaan zonder dat we daar iets van merken dwars door de materie heen. Het enorme ijsblok maakt het mogelijk het gedrag van de neutrino’s te bestuderen.
De Nacht van de onderzoeker is gratis, maar aanmelden is wel noodzakelijk. Dat kan via www.nachtvandeonderzoeker.eu. Journalisten die belangstelling hebben voor interviews met de wetenschappers vooraf, of langs willen komen, kunnen terecht bij onderstaande contactpersoon. Dit Rotterdamse evenement sluit aan bij de Europese Nacht van de Onderzoeker 2010. Het Erasmus MC organiseert het in samenwerking met Frascati Scienza in Italië.