Lijsttrekkers willen heikele homozaken binnen jaar regelen

Negen politieke partijen willen vijf heikele kwesties op het gebied van de emancipatie van lesbiennes, homo’s, bi’s en transgenders (LHBT’s) binnen een jaar regelen. Daartoe ondertekenden lijsttrekkers op maandagochtend 3 september 2012 nom 11 uur het Roze Stembusakkoord 2012 in ProDemos te Den Haag.

Het gaat om kwesties waarover in sommige gevallen al 18 jaar wordt gesproken, maar die, wegens diverse coalitiesamenstellingen, nog altijd niet geregeld zijn.

De partijen willen dat de volgende vijf kwesties uiterlijk op 3 september 2013 geregeld zijn: een einde aan het fenomeen weigerambtenaar, afschaffing van de enkele-feitconstructie waarmee openlijk homoseksuele leerlingen en docenten van school gestuurd kunnen worden, verplichte voorlichting over LHBT’s op school, verbetering van de juridische positie van lesbische ouders en hun kinderen en eenvoudige erkenning van de genderidentiteit van transgenders.

Het Roze Stembusakkoord is een idee van GroenLinks lijsttrekker Jolande Sap, dat zij lanceerde tijdens COC’s Roze Verkiezingsdebat op 3 augustus en dat daar direct omarmd werd door diverse andere partijen. Het akkoord kwam tot stand onder leiding van scheidend COC-voorzitter Vera Bergkamp.

Het Roze Stembusakkoord werd maandagochtend getekend door Jolande Sap (GroenLinks), Diederik Samsom (PvdA), Emile Roemer (SP), Alexander Pechtold (D66), Marianne Thieme (Partij voor de dieren), Henk Krol (50Plus) en Hero Brinkman (DPK). VVD-leider Rutte en PVV-leider Wilders konden wegens andere verplichtingen niet bij de ondertekening aanwezig zijn, maar ook deze partijen steunen het stembusakkoord.

‘Het is een doorbraak voor de Nederlandse LHBT-gemeenschap dat zoveel partijen nu vastleggen deze langslepende kwesties binnen een jaar te regelen,’ zegt scheidend COC-voorzitter Vera Bergkamp. ‘Het is een dure belofte waar het COC betrokkenen zo nodig aan zal herinneren wanneer ze straks aan de onderhandelingstafel zitten voor een nieuw kabinet.’

Meer informatie
www.gayvote.nl

Plaats een reactie