Lijst bedreigd Werelderfgoed natuur uitgebreid

Twee natuurgebieden op de lijst voor Werelderfgoed zijn zo sterk bedreigd dat de Verenigde Naties (VN) de reservaten op de List of World Heritage in Danger hebben geplaatst. De VN volgt daarmee het advies van IUCN (International Union for Conservation of Nature). Het gaat om het natuurreservaat Río Plátano in Honduras en het Tropical Rainforest Heritage op Sumatra, Indonesië.

De regering van Honduras heeft verzocht het reservaat – het grootste beschermde gebied van het Midden-Amerikaanse land – op de lijst te zetten. Het reservaat, dat bestaat uit bos, mangrove, savanne en kustlagunes, wordt ernstig bedreigd door een geplande dam in de Patuca-rivier en door illegale visserij, houtkap en stroperij.

Het Tropical Rainforest Heritage op Sumatra wordt bedreigd door landbouw en de aanleg van wegen. In het gebied van 2,5 miljoen hectare leeft de bedreigde orang-oetang en meer dan 200 andere soorten zoogdieren. Vanwege de aantasting van het gebied wedijvert IUCN al sinds 2005 voor een plaats op de List of World Heritage in Danger.

Twee andere gebieden zijn ondanks het advies van IUCN niet opgenomen op de List of World Heritage in Danger. Dit zijn de Russische Maagdelijke Wouden van Komi en Machu Picchu in Peru.

Plaats een reactie