Liever preventie dan cameratoezicht in kinderopvang

Medewerkers in de kinderopvang zien niets in cameratoezicht. Maar liefst 79 procent is tegen. Zo blijkt uit een enquête van Abvakabo FNV en RTL Nieuws onder 999 werknemers in de kinderopvang.

32 Procent maakt zich zorgen om de privacy van de kinderen, 24 procent om de eigen privacy en 29 procent zegt dat cameratoezicht niet helpt om misstanden te voorkomen. Abvakabo FNV is niet verrast: de inzet van voldoende, goed gekwalificeerd personeel is de enige manier om de kwaliteit en veiligheid te waarborgen. Maar liefst 87 procent van de medewerkers staat nu wel eens alleen op de groep.

Investeer in preventie, niet in schijnveiligheid
De enquête werd uitgevoerd naar aanleiding van de plannen van Minister Kamp om misstanden in de kinderopvang aan te pakken door middel van cameratoezicht en glazen wanden. “Schijnveiligheid,” zegt Corrie van Brenk, vice-voorzitter Abvakabo FNV: “Het is een illusie te denken dat je misstanden op die manier voorkomt. Investeer in plaats daarvan in het personeel; minstens twee pedagogisch medewerkers op de groep.”

Daarnaast vind Abvakabo FNV het van cruciaal belang dat er een klimaat wordt geschapen waarin werknemers elkaar aanspreken en vermoedens van kindermishandeling melden. De bond gaat met de minister in gesprek over de kwaliteit van de kinderopvang. Deze mag door de bezuinigingen niet onder druk komen te staan.

Andere resultaten uit de enquête:
– 72 procent vindt dat er altijd tenminste twee volwassenen op de groep moeten staan
– 46 procent gelooft niet in het plaatsen van glazen wanden
– 94 procent is het niet eens met de stelling dat in de kinderopvang uitsluitend vrouwen werkzaam moeten zijn

Plaats een reactie