Liever meer personeel dan cameratoezicht

Abvakabo FNV ziet liever (minimaal) twee beroepskrachten op alle groepen in de kinderopvang, dan camera’s om de veiligheid te vergroten. Ook de commissie Gunning, die na de Amsterdamse zedenzaak bij het Hofnarretje onderzoek deed, heeft de branche geadviseerd om het zogenoemde vier-ogen-principe in te voeren.

Minister Kamp en de brancheorganisaties zijn nu van plan om meer cameratoezicht toe te passen in de kinderopvangorganisaties. Dit zal weliswaar goedkoper zijn dan meer medewerkers op de groep, toch twijfelt Abvakabo FNV bestuurder Ilse van der Weiden of cameratoezicht de veiligheid zal vergroten. ‘Voor een veilige en kwalitatief goede kinderopvang is de aanwezigheid van voldoende en goed opgeleid personeel veel belangrijker. Ook moet er gewerkt worden aan een cultuur waarbinnen het gewoon is dat collega’s elkaar aanspreken op eventueel afwijkend gedrag.’

Camera’s kunnen voor een vals gevoel van veiligheid zorgen, want er is altijd een hoek of een plek waar een camera geen zicht op heeft. Bovendien is de privacy van medewerkers en kinderen in het geding. ‘Daarbij kan een ondernemer niet zomaar een camera ophangen, daarvoor zijn richtlijnen en is instemming van de or vereist. Tenslotte is het nog maar de vraag wie die camerabeelden dan gaat bekijken en wanneer’, aldus Ilse van der Weiden.

Plaats een reactie