Lievensberg ziekenhuis start met poli Osteoporose

De polikliniek Interne geneeskunde van het Lievensberg ziekenhuis is gestart met een osteoporose poli. Osteoporose, ofwel botontkalking, komt voor bij zowel jonge als oudere mensen. Door osteoporose neemt de kans op botbreuken toe.

Op de osteoporosepoli vindt een onderzoek plaats naar de botdichtheid. Dat gebeurt met een botdichtheidsmeter, een soort röntgenapparaat dat binnen vijf tot tien minuten een botscan maakt. Na het onderzoek bespreekt de specialist de resultaten met de patiënt.

Dr. Marcel Twickler (internist-endocrinoloog): “Binnen een half uur nadat de patiënt is onderzocht, wordt een behandelplan opgesteld. De patiënt heeft hierdoor snel duidelijkheid over de diagnose en hoe om te gaan met deze aandoening.”

Binnen de poli wordt intensief samengewerkt met andere medisch specialisten van Lievensberg, zoals met orthopedisch chirurg J. Kats en traumachirurg B. Kuiken en met de klinisch geriaters. Het grote voordeel van dit onderzoek binnen Lievensberg is dus dat in enkele uren het hele traject wordt doorlopen. De verdere behandeling kan eventueel ook via de huisarts plaatsvinden. U kunt, na verwijzing door huisarts of specialist, een afspraak maken voor deze osteoporose polikliniek.

Broze botten door botontkalking is een veelvoorkomend probleem. Je merkt er niets van, totdat een bot breekt. Botbreuken door osteoporose komen vaak voor in polsen of heupen. Ook het inzakken van wervels wordt vaak veroorzaakt door osteoporose. De omvang van osteoporose neemt toe. Dit komt door de vergrijzing en door de leefstijl; we bewegen minder, sporten minder en het werk vraagt gemiddeld om minder lichamelijke inspanning. Ook werken we vaker binnen. Door gebrek aan zonlicht daalt de aanmaak van vitamine D in de huid. En juist deze vitamine is een belangrijke sleutel voor een optimale kalkstofwisseling.

Botontkalking komt vaker voor bij mensen met een aandoening aan de schildklier. Ook een langdurige inname van steroïden zoals Prednison vergroot de kans op botontkalking. Een huisarts of medisch specialist kan adviezen geven om dit proces zoveel mogelijk te vertragen en botbreuken tegen te gaan.

Plaats een reactie