Lievensberg heeft aandacht voor laaggeletterdheid

Het Lievensberg ziekenhuis heeft samen met het Kellebeek College in de Week van de Alfabetisering extra aandacht besteed aan laaggeletterdheid. Op woensdag 8 september 2011 waren medewerkers van de school in het ziekenhuis aanwezig om voorlichting te geven aan het publiek. In de namiddag arriveerde bij het ziekenhuis een informatiebus van de Stichting Lezen en Schrijven.


Ton Ruikes, Raad van Bestuur Lievensberg en wethouder van Onderwijs Ad Coppens bij de informatiebus van Stichting Lezen en Schrijven.

Ton Ruikes, Raad van Bestuur van Lievensberg, en de Bergse wethouder van Onderwijs Ad Coppens namen een kijkje in de bus en spraken daar met ambassadeurs van de stichting. Medische informatie komt soms niet of niet goed aan bij laaggeletterde patiënten. Ton Ruikes onderstreepte het belang dat zorgverleners zich dat goed realiseren. Onderwijswethouder Ad Coppens nodigde hem daarop uit om samen van gedachten te wisselen over de aanpak van laaggeletterdheid in deze regio.

Landelijk hebben 1,5 miljoen mensen moeite met lezen en schrijven. In de regio West-Brabant zijn ongeveer 60.000 mensen laaggeletterd. Tijdens een behandeling spelen gezondheidsvaardigheden een grote rol: hoe goed begrijp je de informatie die je wordt gegeven over een behandeling. Begrijp je bijvoorbeeld de instructies over het innemen van medicijnen? Het Lievensberg ziekenhuis besteedt veel aandacht aan goede informatie en communicatie naar patiënten. Zo worden folders geschreven in begrijpelijke taal en medisch specialisten controleren of een patiënt de informatie over een behandeling goed heeft begrepen. Toch is verdere aandacht nodig voor die mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Iets waaraan het ziekenhuis, samen met de gemeente, het Kellebeek College en de stichting Lezen en Schrijven, verder wil gaan werken.

Plaats een reactie