‘Liefde, lust en ellende’ biedt inzicht, herkenning en ruimere blik

1
1034

Mensen die meer inzicht willen krijgen in het eigenzinnige mysterie dat liefde heet, kunnen hun hart ophalen met het nieuwe boek ‘Liefde, lust en ellende’. Auteur Roos Vonk leeft met hen mee – ‘Ik heb alles zelf ook meegemaakt’ – en koppelt haar ervaringen aan wetenschappelijk onderzoek.

Liefde, lust en ellende – Roos Vonk

Ze ontkracht hardnekkige mythes en clichés over de liefde. In drie delen schetst Roos Vonk de passie en de bewustzijnsvernauwing van verliefden, de pieken en dalen van relaties, het uit elkaar gaan en weer op de liefdesmarkt meedingen. ‘Liefde, lust en ellende’ biedt iets wat verliefden en relatietobbers soms hard nodig hebben: een ruimere blik, een knipoog, een andere wending.

Herkenbaar
De jacht op de ware, hevige verliefdheid, bindingsdrang, relatieperikelen, drama’s en scenes, de pijn als het uit gaat: al deze zaken doen het hart sneller kloppen en kunnen de blik danig vernauwen. In dit boek leeft Roos Vonk mee met de lezer die dit alles ervaart – ‘Als het om de liefde gaat, ben ik een echte ervaringsdeskundige. Ik heb alles meegemaakt’ – maar ook plaatst ze deze ervaringen in een ruimere context, gebruikmakend van wetenschappelijk onderzoek over bijvoorbeeld de rol van hormonen, emoties, hunkering, hechtingsproblemen en het single-bestaan. Ze geeft veel bruikbare tips en eyeopeners voor mensen die worstelen met hun relatie – bijvoorbeeld over verschillen in seksuele behoefte, het dilemma tussen blijven of gaan, omgaan met je ex, liefdesverdriet.

Liefde, lust en ellende, Roos Vonk

Ontkrachting van mythes en clichés
Onderweg worden verschillende ‘common sense’-wijsheden over de liefde ontkracht en vervangen door prikkelende stellingen, zoals: ‘Als de vrouw minder zin in seks heeft, dan zit het goed met de intimiteit’, ‘foute mannen krijgen meer seks dan brave lieverds’, ‘als je hard-to-get moet spelen om iemand voor je te winnen, heb je eigenlijk al verloren’, ‘in een scheve relatie wint degene die het minste wil, net als in onderhandelingen’, ‘liefde is geen werkwoord; als het goed zit hoef je niet te werken maar kun je juist ontspannen’ en ‘trouwen is voor vrouwen, scheiden is voor vrouwen, maar hertrouwen is voor mannen’, ‘

Lust, liefde en ellende
Het boek bestaat uit drie delen. Deel 1 heet Lust omdat passie en seks meestal belangrijk zijn in beginnende relaties en bij verliefdheid, maar ook vanwege de lust om er überhaupt naar op zoek te gaan. Het tweede deel, Liefde, behandelt de periode dat de relatie eenmaal bestaat. Hier komen positieve kanten van relaties aan de orde, zoals hoe partners samen één worden en hoe ze erin kunnen slagen elkaar trouw te blijven, maar ook ‘uitdagingen’ en wanklanken zoals schoonmoeders, prinsessengedrag van vrouwen en slappe-zakken-gedrag van mannen. Afsluitend gaat het derde deel, Ellende, over relatie-problemen en het uit elkaar gaan; het uitmaken, de rouw – waarmee uiteindelijk de cirkel rond is, want dan ben je weer single en kun je weer vrolijk aan deel 1 beginnen.

Over de auteur
Prof. dr. Roos Vonk is hoogleraar Sociale Psychologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Daarnaast is zij freelance trainer, spreker en columnist bij Psychologie Magazine. Eerder verschenen van haar: De eerste indruk, Ego’s en andere ongemakken en Menselijke gebreken voor gevorderden.

1 REACTIE

  1. Roos Vonk schrijft nieuw boek over de liefde Mensen die meer inzicht willen krijgen in het eigenzinnige mysterie dat liefde heet, kunnen hun hart ophalen met het nieuwe boek ‘Liefde, lust en ellende’. Auteur Roos Vonk leeft met hen mee – ‘Ik heb alles zelf ook meegemaakt’ – en koppelt haar ervaringen aan wetenschappelijk onderzoek. Ze ontkracht hardnekkige mythes en clichés over de liefde. In drie delen schetst Roos Vonk de passie en de bewustzijnsvernauwing van verliefden, de pieken en dalen van relaties, het uit elkaar gaan en weer op de liefdesmarkt meedingen. ‘Liefde, lust en ellende’ biedt iets wat verliefden en relatietobbers soms hard nodig hebben: een ruimere blik, een knipoog, een andere wending.