Lidl en Aldi, doe nou mee met afslankproject

Sinds 2005 draait in Amersfoort het project B.Slim, spreek uit Be Slim. Het richt zich in drie wijken op kinderen met gezond gewicht en op kinderen die te zwaar zijn. Initiatiefnemer GGD Midden Nederland en vele partners zoals de huisartsenvereniging en Meander Medisch Centrum willen met project overgewicht voorkomen, tijdig opsporen en terugdringen.

De centrale boodschap van vele activiteiten is: beweeg meer en eet gezond. Er is sprake van een meerjarige aanpak: er is geld voor de periode 2005 tot 2014.

Een van de activiteiten is het organiseren van bezoeken aan supermarkten onder leiding van een diëtiste. Vaak zijn de etiketten achterop de verpakking van levensmiddelen niet te begrijpen. Die diëtiste legt dan uit, in welke producten veel en weinig vitaminen, koolhydraten, zout en calorieën zitten.

Kinderen en hun ouders doen graag mee aan deze rondleidingen door B.Slim. Albert Heijn werkt mee aan het project. LidL en Aldi doen dat per se niet. Dat is jammer, want bij deze twee supermarkten komen veel mensen met een laag inkomen en overgewicht.

Sinds 2005 daalt het percentage kinderen met overgewicht in de wijk Kruiskamp, waar B.Slim begon. Het Amersfoortse project is gebaseerd op het Franse concept EPODE, wat staat voor Ensemble, Prevenons l’Obesité des Enfants. Dat startte in 1992 in het Noordfranse Fleurbaix-Lavantie en leverde na acht (!) jaar een daling op in het percentage obese kinderen.

Al deze informatie kwam naar voren in de inleiding van GGD Midden Nederland medewerker Josien Felix tijdens een studiedag over gezondheidsbeleid van gemeenten. Die hadden haar GGD en het Julius Centrum georganiseerd op dinsdag 8 juni. Wil je kennis nemen van haar presentatie? Klik dan hier. Wil je meer weten over EPODE? Klik dan hier.

Op vrijdag 2 juli vindt het vierde congres plaats over recente ontwikkelingen in ketenzorg aan mensen met chronische ziekten. Er draaien enkele workshops over het terugdringen van overgewicht en daarmee het terugdringen van chronische ziekten.

Sanne Niemers en Hanneke Noordam van het VUmc en Nico van Meeteren van TNO Leiden zijn de trekkers van deze workshops. Wil jij naar dit congres met internationale sprekers van Kaiser permanente en Duitsland en met vele boeiende workshops? Klik dan hier, lees de uitgebreide brochure, meld je aan en deel jouw ervaringen en kennis met anderen.

Auteur: Prof. dr. A.J.P. (Guus) Schrijvers
Professor Schrijvers bekleedt de leerstoel Algemene Gezondheidszorg bij het Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen en Eerstelijns Geneeskunde, Universitair Medisch Centrum Utrecht.

Plaats een reactie