Lichttherapie nieuwe concurrent antidepressiva

Antidepressiva, die sinds 1 januari in Nederland nog maar beperkt worden vergoed, hebben er een serieuze concurrent bij in de vorm van lichttherapie. Lichttherapie geniet veel bekendheid bij winterdepressie, maar blijkt nu ook bij een niet-seizoensgebonden depressie effectief te kunnen zijn. Dit wordt bevestigd door een Nederlands onderzoek, waarvan de resultaten deze maand in het toonaangevende Archives of General Psychiatrie zijn gepubliceerd. Het gevolg is een explosieve toename in de vraag naar lichttherapielampen.

‘De vraag is momenteel bijna niet bij te houden’, zegt René van Klaveren van Goodlite Lichttherapie, een bedrijf gespecialiseerd in de verkoop en distributie van lichttherapielampen. Het bedrijf verkocht in de eerste twee weken van dit jaar 353 procent meer lampen dan in dezelfde periode vorig jaar. Daarbij ontving Goodlite dagelijks meer dan 200 telefoontjes van mensen met vragen over de inzet van lichttherapie bij niet-seizoensgebonden depressie.

Natuurlijk alternatief
Antidepressiva worden sinds 1 januari niet meer vergoed bij milde en matige depressie. Ook de aanschaf van een lichttherapielamp moet uit de eigen portemonnee komen. Het natuurlijke karakter, de afwezigheid van bijwerkingen, de eenvoud van de behandeling, de wetenschappelijke bewijskracht, de snelheid van het effect en het brede indicatiegebied maakt lichttherapie echter een serieus alternatief voor antidepressiva. ‘Een lichttherapielamp behoudt daarbij ook nog eens zijn waarde, bij onvoldoende effectiviteit of bijwerkingen op een antidepressivum ben je het geld letterlijk kwijt’, aldus Van Klaveren.

Grote verschillen in kwaliteit
Van Klaveren waarschuwt geïnteresseerden wel voor het grote verschil in kwaliteit tussen de diverse lichttherapielampen die worden aangeboden. ‘De dagelijkse behandelduur van een lamp loopt uiteen van 15 minuten tot 120 minuten. Veel aanbieders van de goedkopere versies laten de informatie over de lange gebruiksduur helaas veelal achterwege.’ Op de website van Goodlite worden adviezen geboden, die kunnen helpen bij de selectie van een goede lichttherapielamp.

Over lichttherapie
Bij lichttherapie worden de ogen blootgesteld aan speciaal UV-vrij licht. Via de ogen wordt een signaal doorgegeven aan het deel van de hersenen waar de biologische klok van het lichaam zich bevindt. Deze lichaamsklok stuurt een groot aantal lichaamsfuncties aan zoals het slaap-waakritme, eetlust, lichaamstemperatuur en stemming. Met lichttherapie is de biologische klok te beïnvloeden waardoor op de juiste tijden van de dag de productie van neurotransmitters en hormonen wordt gestopt of juist gestimuleerd. Het gevolg is dat mensen beter slapen, zich energieker voelen en de stemming verbetert. Lichttherapie maakt deel uit van de reguliere geneeskunden en is opgenomen in officiele behandelrichtlijnen van artsen. Lichttherapie geniet veel bekendheid bij winterdepressie, maar wordt ook succesvol ingezet bij bepaalde slaapproblemen, jetlag, burnout, nacht- en ploegendiensten en menopauze.

1 gedachte over “Lichttherapie nieuwe concurrent antidepressiva”

  1. Ik heb erg goede ervaringen met lichttherapie bij mijn depressie. Daarvoor van alles geslikt, maar de beperkte effectiviteit (bij mij) woog niet op tegen de bijwerkingen. Bij mij lijkt lichttherapie zelfs effectiever dan de antidepressiva. Goed bedrijf overigens, Goodlite. Ik heb daar mijn lamp gekocht.

    Beantwoorden

Plaats een reactie