Lezingen en gastlessen rond het leven met een visuele handicap

Corné Kremers (1965) uit Mill NB geeft lezingen en gastlessen rond het leven met een visuele handicap. “Daarmee wil ik aan een breed publiek laten zien dat je als visueel gehandicapte redelijk normaal deel kunt nemen aan de samenleving.” Volgens Kremers die zelf blind is, leven er veel vooroordelen rond blinden en slechtzienden. “Niet iedere blinde is telefonist, heeft een geleide hond en donkere bril en niet iedere blinde kan goed piano spelen.” Met zijn lezingen die deel uitmaken van zijn eigen bedrijf wil hij dat beeld zien te veranderen.

“Ook rond omgaan met visueel gehandicapten is veel verwarring. Daarom zitten mijn lezingen en gastlessen vol met praktijkvoorbeelden om het daardoor voor iedereen makkelijker te maken.” Als voorbeeld vertelt Kremers dat hij gastlessen geeft bij vakopleidingen zoals toerisme en recreatie, detailhandel en horeca.

“Onlangs was ik gastdocent bij een opleiding voor gastheren en gastvrouwen. Daar heb ik met de leerlingen een bezoek van een blinde aan een restaurant stap voor stap doorgenomen. Door ze zelf met een blinddoek aan een keurig gedekte tafel te laten zitten en bediend te worden merkten ze wat de problemen zouden kunnen zijn.”

Naast signaleren van die mogelijke problemen geeft Kremers in zijn lessen ook de oplossingen. “Vaak zijn dat maar kleine en simpele tips die vooral spelenderwijs toegepast zouden kunnen worden. Maar bij dat alles is het belangrijkste dat men ervaart hoe het is om blind te zijn en dat zelfstandig functioneren door visueel gehandicapten heel goed mogelijk is.” Op een basisschool zei volgens Kremers een van de kinderen het heel typerend. “Dus eigenlijk zijn blinden net gewone mensen.”

Meer informatie rond de inzetbaarheid van de lezingen en gastlessen door Corné Kremers zijn te vinden op www.visuele-handicap.nl

Plaats een reactie