Lezing door Thomas P. Doyle over seksueel misbruik in de katholieke kerk

Thomas P. Doyle is dominicaan en in de Verenigde Staten en daarbuiten bekend als deskundige op het gebied van seksueel misbruik door priesters en religieuzen. Hij spreekt over het trauma van de slachtoffers van seksueel misbruik en over de manier waarop zij geholpen kunnen worden daarmee in het reine te komen. Deze lezing van het Soeterbeeck Programma van de Radboud Universiteit Nijmegen vindt plaats op dinsdag 13 december 2011 van 20.00 – 22.00 uur in het Collegezalencomplex van de Radboud Universiteit Nijmegen, Mercatorpad 1.

In de Verenigde Staten, Australië en Ierland was de deksel al van de beerput. In 2009 gebeurde dat ook in Nederland. Op veel katholieke seminaries en internaten bleek seksueel misbruik van kinderen en jongeren te hebben plaatsgevonden.

Sindsdien hebben honderden slachtoffers zich gemeld met hun schrijnende verhalen. Tientallen priesters en religieuzen zijn als daders aangemerkt. De katholieke kerk is heftig bekritiseerd om haar ontkenningen en haar doofpotcultuur.

Tijdens deze dag staan niet de daders of de kerkelijke bestuurders centraal maar de slachtoffers. Wat maakt het seksueel misbruik zo traumatiserend? Waarom komt het trauma vaak pas op latere leeftijd aan de oppervlakte? Waarom schamen slachtoffers zich vaak voor wat hun is aangedaan? Wat kan er gedaan worden om hen te helpen om met hun verleden om te gaan? Hoe kan hun genoegdoening gegeven worden? Is er ruimte voor ‘vergeven en vergeten’? Deskundigen uit diverse disciplines van de Radboud Universiteit Nijmegen gaan in op deze vragen tijdens een middagsymposium. De befaamde Thomas P. Doyle spreekt ’s avonds over het trauma van en hulp aan de slachtoffers.

Symposium
15.00 – 17.00 uur | Zijzaal Refter, Radboud Universiteit Nijmegen
Kerkhistoricus Peter Nissen schetst in een lezing de problematiek. Vervolgens belichten medicus Toine Lagro-Janssen, psycholoog Rianne de Klein, jurist Ingeborg Haazen en ethicus Marcel Becker in vier parallelle sessies de gevolgen van seksueel misbruik voor de slachtoffers. Daarbij ligt de nadruk op respectievelijk de psychische schade, de mogelijkheden van psychotherapie, de juridische positie van de slachtoffers en de perspectieven voor genoegdoening en vergeving.
Deelname: € 15,- | medewerkers en alumnipashouders RU € 7,50 | studenten gratis.

Lezing
20.00 – 22.00 uur | Collegezalencomplex, Radboud Universiteit Nijmegen
Thomas P. Doyle is dominicaan en in de Verenigde Staten en daarbuiten bekend als deskundige op het gebied van seksueel misbruik door priesters en religieuzen. Hij spreekt over het trauma van de slachtoffers van seksueel misbruik en over de manier waarop zij geholpen kunnen worden daarmee in het reine te komen. Na zijn lezing gaat hij hierover in gesprek met Joos van Vugt historicus en programmamaker bij het Soeterbeeck Programma, en met het publiek. De voertaal is Engels.
Deelname: € 9,50 | medewerkers en alumnipashouders RU € 7,- | studenten gratis.

Meer informatie: www.ru.nl/sp/seksueelmisbruik