Verkeerde levensstijl oorzaak chronische vermoeidheid

Niet een virus of ontsteking ligt ten grondslag aan het Chronisch Vermoeidheids Syndroom, maar een verkeerde levensstijl of een schokkend life event.

Dat blijkt uit jarenlang wetenschappelijk onderzoek onder Nederlandse patiënten met het Chronische Vermoeidheid Syndroom, burn-out, Pfeiffer, fibromyalgie en Myalgische Encefalomyelitis (ME).

Uit balans
Het lichaam is hierdoor zo uit balans geraakt dat het geen kans meer heeft om te herstellen en energievoorraden opnieuw aan te vullen. Uiteindelijk leidt dit tot uitputting. Het onderzoek werd uitgevoerd door revalidatiespecialist Stans van der Poel en het Coronel Institute of Occupational Health, AMC-UvA.

Suikervoorraden
Tijdens het onderzoek bleek dat het lichaam van patiënten met burn-out, Chronisch Vermoeidheid Syndroom (CVS), Pfeiffer, fibromyalgie en Myalgische Encefalomyelitis (ME) in rust meetwaarden vertoont alsof het een marathon loopt en dat het vooral suikervoorraden aanspreekt. Terwijl die bedoeld zijn voor zware inspanning. Van der Poel ontwikkelde een wetenschappelijk gevalideerd instrument waarmee ze de balans van een ontregeld lichaam meetbaar kan corrigeren.

Klachtenvermindering
Na het bestuderen van de resultaten van inspanningstesten ontdekte van der Poel dat het lichaam van patiënten op de helft van de maximale capaciteit het meest in balans is. Het laten trainen op dit balansniveau en aandacht voor ademhaling tijdens inspanning en rust leverde gedurende het onderzoek positieve resultaten op. Bij 90% van de deelnemers trad een vermindering van klachten op. Bijna de helft heeft het arbeidsproces weer opgevat.

Presentatie bevindingen
Donderdag 12 juni 2014 presenteert Stans van der Poel in Amsterdam haar bevindingen in de vorm van het boek: Chronische Vermoeidheid, nooit meer.

Chronisch Vermoeidheid nooit meer

Meer informatie
www.stansvanderpoel.nl

Plaats een reactie