Levensgrote darm in Martini Ziekenhuis

Een opblaasbare darm. Zo groot dat je erdoorheen kunt wandelen en darmpoliepen en andere afwijkingen kunt aanraken. De Maag Lever Darm Stichting en het Martini Ziekenhuis vragen, in de week van 4 tot 11 april, met deze levensgrote darm aandacht voor darmkanker.

Naast de darmpresentatie is er woensdag 6 april om 19.30 uur in het ziekenhuis een theatervoorstelling: ‘De Darmdialogen’ van Haye van der Heyden. Een humoristisch drama over de darmen met verhalen over poep, alarmsignalen, onderzoeken en de dood. Met de voorstelling willen artsen- en patiëntenorganisaties de taboesfeer doorbreken en mensen stimuleren tijdig met klachten naar de huisarts te gaan. De voorstelling is gratis, aanmelden kan via darmweek@mzh.nl.

Darmkanker
Darmkanker is in Nederland de op één na meest voorkomende vorm van kanker. Jaarlijks overlijden bijna 5.000 mensen aan de gevolgen ervan. En ieder jaar komen er 12.000 nieuwe gevallen bij. De Maag Lever Darm Stichting wil het belang van een vroege opsporing van darmkanker benadrukken. Alleen dan is de ziekte goed te behandelen en bestaat er een behoorlijke kans op genezing. De ervaring leert dat mensen vaak in een (te) laat stadium naar de huisarts gaan.

De Maag Lever Darm Stichting zet de levensgrote opblaasbare darm in om het onderwerp beter bespreekbaar te maken. In de week van 4 tot 11 april staat de darm in het Martini Ziekenhuis, in de hal van de gerenoveerde oudbouw (looproute 0.7). In de darm wordt informatie gegeven over de werking van de darmen en afwijkingen die kunnen optreden.

Deskundigen
In de darm zijn iedere dag tussen 10.00 en 17.00 uur deskundigen aanwezig om vragen te beantwoorden. Bezoekers en belangstellenden kunnen onder andere terecht bij een diëtist, chirurg in opleiding en een regieverpleegkundige die het totale traject van patiënten met darmkanker begeleidt. Meer informatie over de darmweek en het programma in het Martini Ziekenhuis is te vinden op www.martiniziekenhuis.nl.

Plaats een reactie