Leven met diabetes is zelfmanagement

Mensen met diabetes krijgen 0,03% van de tijd zorg van een professional en de overige 99,97% van de tijd zijn zij aangewezen op zichzelf. Daarom heeft de Bas van de Goor Foundation (BvdGF) het jaar 2014 uitgeroepen tot het ‘jaar van het zelfmanagement’.

Diabetes 2/4Fotocredits: Dennis Skley (cc)

Het doel is mensen met diabetes, hun omgeving en zorgprofessionals uit te leggen wat zelfmanagement inhoudt om de kwaliteit van leven van mensen met diabetes te verbeteren.

Een aantal sportieve challenges, georganiseerd door BvdGF, in Nijkerk met de Nije Veste en in Zwolle met Isala, moet daaraan bijdragen. ‘Want’, zo stelt Henk Bilo, internist bij Isala, ‘leven met diabetes hoeft persoonlijke en sportieve ambities en uitdagingen niet in de weg te staan, maar het vergt wél aanpassing en discipline. En, belangrijker nog: het vereist kennis om de verantwoordelijkheid voor je gezondheid in eigen hand te nemen.’

Sportieve uitdaging
In het kader van zelfmanagement organiseert de BvdGF dit jaar drie challenges én wordt aan mensen met diabetes type 2, van vijf bedrijven waaronder Isala, aangeboden om bij de Achmea Health Centers een trainingsprogramma te volgen. Uiteindelijk leidt dat tot vier verschillende uitdagingen:

· De IJsland challenge, waarbij twaalf mensen met diabetes (zes type 1 en zes type 2) zich voorbereiden op een trektocht door IJsland in juli.

· De Zwolle challenge, waarbij twaalf mensen met diabetes type 1 trainen voor deelname aan de Zwolse halve marathon in juni.

· De Nijkerk challenge, georganiseerd vanuit de Nije Veste, waarbij twaalf mensen met diabetes type 2 trainen om tijdens de IJsland challenge dezelfde afstanden in Nijkerk te lopen.

· De Health Center challenge: hieraan nemen vijf bedrijven en vijf Achmea Health Centers deel. Per bedrijf krijgen twintig medewerkers met diabetes type 2 de kans zichzelf een persoonlijk doel te stellen en de mogelijkheid om drie tot zes maanden onder begeleiding van een personal trainer in een Achmea Health Center te trainen om dat doel te halen.

Doel van deze uitdagingen is om mensen met diabetes en hun zorgprofessionals te stimuleren zelfmanagement te verbeteren. Een medisch team van artsen en verpleegkundigen begeleidt de deelnemers tijdens deze uitdagingen en gaat in sommige gevallen de uitdaging zelf ook aan. ‘Als internist van Isala adviseer ik mijn diabetespatiënten regelmatig aan lichaamsbeweging te doen. Dit is een mooi moment om zelf ook de uitdaging aan te gaan,’ reageert Titia Vriesendorp enthousiast.

Resultaten
Deelnemers ondergaan een aantal medische testen (zoals BMI en vetpercentage), die voorafgaand, tijdens en na afloop van het project worden afgenomen. Daarnaast wordt aan alle deelnemers gevraagd een aantal vragenlijsten in te vullen. Doel van de uitkomsten is om onderzoek te doen naar de effecten van zelfmanagement op de kwaliteit van leven van mensen met diabetes.

Plaats een reactie