Leukste seks vaak gebaseerd op lust

Jongeren noemen vaak een seksuele ervaring, gebaseerd op ‘sensatie en lust’ als hun allerleukste seksuele ervaring ooit. Veelal gaat het om seks met de eigen vaste partner, maar in veel gevallen is er ook sprake van losse contacten. Dit blijkt uit een onderzoek van Rutgers WPF en de Universiteit Utrecht.

Een positieve insteek
Veel onderzoeken naar jongeren en seks richten zich uitsluitend op negatieve kanten van seksualiteit, zoals seksueel geweld, ongewenste zwangerschap en soa/hiv. Onderzoek naar de positieve aspecten van seks komt tegemoet aan een belangrijk aspect van seksuele gezondheid: het kunnen aangaan van plezierige seksuele relaties. Jongeren zijn waarschijnlijk meer betrokken bij de vraag ‘hoe kun je seks leuker maken?’ dan bij de vraag ‘hoe kun je onveilige en onprettige seks voorkomen?’. Bovendien bereik je met het vergroten van vaardigheden die seks wél leuk maken wellicht ook dat jongeren weerbaarder zijn tegen seksuele risico’s.

Vier leuke scenario’s
Rutgers WPF vroeg jongeren naar hun allerleukste seksuele ervaring ooit. In totaal zijn 481 verhalen van jongeren ondergebracht in vier scenario’s:

Scenario 1: Sensatie en lust maken dat deze seksuele ervaringen als de leukste worden ervaren. Meestal met vaste partners, maar soms ook met losse contacten. Seks speelt zich vaak af op een ‘spannende plek’, zoals op het strand, in het weiland, in pashokjes of toiletten en in treinen.

Scenario 2: seksuele ervaringen die zich kenmerken door liefde en intimiteit scoorden eveneens hoog. Seks vindt in deze gevallen bijna altijd plaats tussen twee partners die elkaar goed kennen (en meestal een relatie hebben). Vaak hebben ze seks in hun slaapkamer of in hotelkamers tijdens romantische weekendjes weg.

Scenario 3: hier fungeren seksuele ervaringen als eye-opener (zo kan het ook!). Het gaat in deze verhalen vaak om een eerste positieve seksuele ervaring na negatieve ervaringen of onzekerheid over het eigen seksuele kunnen, eigen lichaam of seksuele voorkeur.

Scenario 4: deze seksuele ervaringen worden de leukste genoemd omdat ze een opsteker zijn (goed voor je ego!). De egoboost komt vaak van een (vage) bekende, bijvoorbeeld iemand waarbij je denkt geen kans te maken.

’Wat’ maakt niet uit
Uit het onderzoek komt naar voren dat de specifieke vorm van seks niet verklaart waarom de ervaring de leukste seks ooit is: de één noemt een specifieke zoen, een ander orale seks, weer een ander geslachtsgemeenschap. De meeste jongeren geven alleen aan dat ze ‘het’ gedaan hebben of ‘seks hebben gehad’. Het zijn vooral de context, partner en gevoelens die seks zo leuk maken.

Het onderzoek downloaden: Positieve kanten van seks

Plaats een reactie