Let op wat je meeneemt van vakantie

Levensmiddelen, planten en dieren die toeristen meenemen uit het verre buitenland zijn een risico voor de natuur, dieren en mensen in Nederland. Deze ingevoerde producten kunnen een bron zijn van allerlei ziekten en plagen. Met de boodschap ‘Ken je grenzen‘ neemt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) samen met de Douane deel aan de Vakantiebeurs in de Utrechtse Jaarbeurs die duurt van 11 – 15 januari 2012. Bezoekers krijgen in de beursstand voorbeelden te zien van mogelijke risico’s die ze vanuit landen buiten Europa kunnen meebrengen. Denk daarbij aan vleeswaren met ziekmakende bacteriën en planten die ziektes met zich kunnen meebrengen.

Deelname aan de Vakantiebeurs is de aftrap van een campagne die de NVWA in 2012 voert om reizigers bewust te maken van deze risico’s. Vanaf april is de NVWA ook vertegenwoordigd in het rijkspaviljoen van de Floriade om bezoekers te informeren. Ook biedt de NVWA-website achtergrondinformatie: www.vwa.nl/kenjegrenzen. De NVWA adviseert hier in veel gevallen aan reizigers om geen risicoproducten mee naar huis te nemen.

Risico voor mens, dier en gezondheid
Dieren en dierlijke producten als vlees, melk en zuivelproducten, kunnen voor mens en dier besmettelijke ziekten, zoals mond- en klauwzeer (MKZ), vogelgriep en varkenspest met zich meebrengen. Een uitbraak van zo’n ziekte kan rampzalig zijn voor mensen, dieren en onze economie. Met planten, groenten, fruit of bloemen kunnen ziekten en plagen meekomen die andere planten in Nederland aantasten.

Ook kunnen de meegebrachte planten de natuur in Nederland bedreigen, door het verdringen van de planten die hier thuishoren. Daarnaast zijn wereldwijd regels vastgesteld voor het meenemen van beschermde soorten of producten daarvan. Dit voorkomt het uitsterven van ernstig bedreigde dier- en plantensoorten.

Plaats een reactie