Er is een nieuwe app die je Facebookvrienden herkent op een foto op je mobiele telefoon. Waar ligt de grens, vraagt onderzoeker Rinie van Est zich af.

De nieuwe iPhone App KLIK heeft real-time gezichtsherkenning voor het automatisch identificeren en taggen van Facebookvrienden in foto’s.
“Het is niet zo dat je zomaar iedereen in de straat kunt identificeren”, zegt CEO Gil Hirsch van Face.com, het bedrijf dat de app maakte. De app heeft echter wel een ‘leermodus’ voor vrienden die niet op Facebook zitten. De app geeft Facebook weer meer mogelijkheden om de activiteiten van gebruikers op haar netwerk in kaart te brengen.
Tweede revolutie
Gezichtherkenningstechnologie is sterk in opkomst en ook bijvoorbeeld Google+ en Facebook maken er gebruik van. De technologie roept echter wel veel vragen op over privacy en veiligheid. Eind vorig jaar werd Rathenau-onderzoeker Rinie van Est door de GPD geïnterviewd over deze technologie. Volgens hem komt er een tweede ‘revolutie’ aan: het moment waarop iedereen over de technologie van gezichtsherkenning beschikt en op willekeurig wie dan ook kan toepassen.
Pijlers zijn er
De afzonderlijke pijlers zijn er inmiddels: sociale netwerken als Facebook hebben de database met gezichten, vrienden en netwerken, iedereen heeft een mobieltje met camera in zijn broekzak en gezichtsherkenningstechnologie is met deze apps ook voor iedereen toegankelijk. Google maakte vorig jaar vanuit privacy-overwegingen de bewuste keuze om gezichtsherkenningstechnologie niet toe te voegen aan haar zoekmachine. Wordt zij nu alsnog via onze sociale netwerken geïntroduceerd?
Grenzen
Rinie van Est: “De vraag is: waar ligt de grens? Op welk moment komen burgers of overheden in opstand? En wat wordt de rol van de gebruikers zelf? Want overheden of bedrijven kunnen wel grenzen stellen, maar het verleden heeft bewezen dat gebruikers die grenzen zelf ook kunnen oprekken. Dat is niet alleen een kwestie van privacy, maar ook van hoe we met elkaar willen omgaan.”
Meer informatie
– iPhone app: KLIK by Face.com
– Atikel: Nooit meer anoniem door gezichtsherkenning