Lelijke en onaantrekkelijke mensen worden gediscrimineerd. We breken ons hoofd over discriminatie op basis van ras, gender of seksuele voorkeur maar mensen met een onaantrekkelijk uiterlijk worden minstens zo vaak gediscrimineerd.
Lookism
Is ‘lookism’ – discriminatie op basis van een onaantrekkelijk uiterlijk – moreel problematisch? En zo ja, waarom doen we hier dan zo weinig aan? Luister naar de Italiaanse filosoof Francesca Minerva over de noodzaak om te spreken over de discriminatie van lelijke en onaantrekkelijke mensen.
Mooi is beter
Wie een minder mooi uiterlijk heeft, staat in onze samenleving 3-0 achter. Docenten zijn strenger voor lelijke leerlingen, kinderen delen hun speelgoed liever niet met onaantrekkelijke vriendjes en als lelijke baby’s huilen vinden we dat irritanter. Tegelijkertijd wordt er beter geluisterd naar knappe mensen, maken ze eerder vrienden en krijgen ze sneller een baan.
Is deze vorm van ongelijke behandeling discriminatie? Is het onrechtvaardig dat lelijke mensen minder kansen krijgen in de samenleving? En als dat zo is, waarom spreken we er dan zo weinig over?
Biologische bias
Het is niet vreemd dat mensen onbewust discrimineren op basis van uiterlijk. Componenten van schoonheid en wat we aantrekkelijk vinden zijn ten dele biologisch bepaald. Echter, dit neemt de impact van deze vorm van discriminatie niet weg – mensen lijden onder de maatschappelijke gevolgen van hun onaantrekkelijkheid.
Filosoof Francesca Minerva vertelt over onze objectieve en subjectieve concepties van schoonheid en fysieke onaantrekkelijkheid en legt de morele pijnpunten van discriminatie op basis van onaantrekkelijkheid bloot.
Schoonheid en onaantrekkelijkheid
Na haar lezing gaan we met Francesca Minerva in gesprek.
- Is selectie op basis van uiterlijk per definitie onrechtvaardig?
- Hoe verhoudt ‘lookism’ zich tot andere vormen van discriminatie zoals racisme?
- En wat voor oplossingen zijn er?
- Is het tijd voor gratis plastische chirurgie voor lelijke mensen?
- Of legt dat juist een dwingend schoonheidsideaal op aan een specifieke groep?
- En kunnen we als samenleving onze onbewuste vooroordelen richting lelijke of misvormde mensen bijstellen?
Lezing
- The Beauty Bias| Lecture by philosopher Francesca Minerva
- Donderdag 10 juni 2021 | 20.00 – 21.30 uur | Online
- De voertaal is Engels
Over de spreker
Francesca Minerva (1981) is een Italiaans filosoof en als postdoc en universitair docent verbonden aan de Universiteit van Gent en de University of Warwick. Naast ‘lookism’ en discriminatie doet ze onder meer onderzoek binnen de toegepast ethiek. Zij richt zich op thema’s als abortus, medische technologie en academische vrijheid.
Rona Jualla van Oudenhoven is socioloog en programmamanager diversiteit, gelijkheid en inclusie aan de Radboud Universiteit. Voorheen had ze een vergelijkbare functie aan Durham College en werkte ze als consultant op het gebied van internationale ontwikkeling.
Tjidde Tempels is ethicus en politicoloog. Hij promoveerde binnen de toegepaste ethiek en werkt als programmamaker bij Radboud Reflects.
Aanmelden voor deze online lezing
Deze lezing kun je gratis online via een livestream bijwonen. Schrijf je in en ontvang de reminder en de link naar de terugblik van deze livestream in je mailbox.