Lekker poepen op vakantie

Na een jaar lang hard werken gaan veel mensen weer genieten van hun vakantie. Heerlijk uitrusten, niets doen en lekker eten en drinken. Doordat er anders gegeten en gedronken wordt tijdens de vakantie, kun je last krijgen van een moeilijke of trage stoelgang.

Vezelrijk voedsel vervangen door vezelarm voedsel, zoals bruin/volkorenbrood door stokbrood, kan er ervoor zorgen dat je minder goed naar het toilet kunt. Dit is een vervelend probleem, dat de wel verdiende vakantiepret kan drukken.

Vier tips voor een goede stoelgang op vakantie:

1. Gezonde voeding

Ook tijdens de vakantie is het verstandig om voor gezonde voeding te kiezen. Voedsel dat voldoende vezels bevat. Vezels houden namelijk water vast en zorgen daardoor voor een zachte, niet irriterende vulling van de darmen. De werking van de darmen wordt hierdoor gestimuleerd, waardoor je beter naar het toilet kunt.

Voedingscentrum: Wat is vezelrijke voeding?

muesli, fruit

2. Drink voldoende water

Voor een zachte ontlasting is voldoende water belangrijk. Warm weer en veel transpiratie zorgen voor vochtverlies. Drink daarom voldoende water of andere (niet alcoholische) dranken. Alcohol en cafeïne stimuleren juist het vochtverlies. Beperk zoveel mogelijk het gebruik ervan of zorg er voor dat je voldoende water bij drinkt.

water drinken

3. Beweeg voldoende

Weinig bewegen draagt niet bij aan de optimale werking van je darmen. Benut de mogelijkheden om te bewegen, ook als je onderweg bent. Probeer op je vakantiebestemming dagelijks iets te plannen om lekker te bewegen. Een gezellige wandeling, een mooie fietsroute of een paar baantjes in het zwembad. Alles helpt.

strandwandeling

4. Stel het niet uit

Een zelfde toiletroutine als thuis is belangrijk. Een vies toilet is voor sommige mensen een reden om een keer over te slaan, maar dit uitstellen kan ook leiden tot moeilijke stoelgang. Neem bijvoorbeeld speciale toiletvellen mee om de toiletbril te bedekken.

wc

Als je toch last krijgt van verstopping van je darmen dan kan een laxeermiddel op basis van psylliumvezels helpen. Metamucil is hier een voorbeeld van. Het bevat 100% natuurlijke vezels. Stimuleert de werking van de darmen en bevordert de stoelgang. Je kunt het handig mee nemen op reis zodat problemen op tijd en verholpen kunnen worden.

Hele fijne vakantie gewenst!

Plaats een reactie