Op zaterdag 27 november 2010 ontmoeten 750 deelnemers van de Leiden Lang Leven Studie elkaar tijdens een kennismakingsdag in de Leidse Stadsgehoorzaal. Deelnemers aan dit onderzoek komen uit 450 Nederlandse langlevende families: het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) onderzoekt hoe mensen langer gezond kunnen blijven.
Een familie is langlevend wanneer er ten minste twee broers of zusters van 91 jaar en ouder tegelijkertijd in leven zijn. In een aantal van de families loopt dit aantal op tot vier of meer. De kans is heel erg klein dat zoiets op toeval berust. De 450 families die aan het Leidse onderzoek meewerken zijn naar schatting de helft van alle langlevende families in Nederland.
In de stadsgehoorzaal zullen meer dan 750 deelnemers aan de studie, de ouderen, de kinderen, en hun partners, aanwezig zijn. De deelnemers kunnen met elkaar kennismaken en worden op de hoogte gesteld van de uitkomsten van het onderzoek tot nu toe. In alle generaties van deze families blijkt de kans op sterfte 30 procent lager te zijn dan gemiddeld in Nederland. De kinderen van de meer-dan-90-jarigen hebben minder vaak hart- en vaatziekten, minder vaak suikerziekte en een betere stofwisseling. Aangezien de aangetrouwde partners van deze kinderen deze gezondheidsvoordelen niet hebben, ligt de oorzaak hiervan waarschijnlijk in het erfelijk materiaal dat van ouders op de kinderen is doorgegeven.
De leden van de langlevende families zien er op het eerste oog niet anders uit dan ‘gewone’ Nederlanders. Hun lengte en postuur zijn gemiddeld. Ook is hun leefstijl niet gezonder. Toch lijkt hun lichaam beter afgesteld. De verbranding van vetten en suiker is beter en huidcellen lijken van een betere kwaliteit dan die van de aangetrouwde partners. Deze bevindingen zijn de start van vervolgonderzoek dat de komende jaren worden doorgezet.
De voorlichtingsdag wordt georganiseerd door de afdelingen Ouderengeneeskunde en Moleculaire Epidemiologie. Met subsidie van het Netherlands Consortium for Healthy Ageing hebben zij de afgelopen acht jaar de langlevende families verzameld en in kaart gebracht. De studie is uniek in de wereld omdat nergens op zo’n uitgebreide schaal wordt gezocht naar de factoren die maken dat mensen gezonder ouder worden.