Leerdam start als eerste gemeente met Kinderzwerfboekactie

De gemeente Leerdam werkt als eerste gemeente in Nederland mee aan de actie Kinderzwerfboek. Op donderdag 24 juni om 10.00 geeft wethouder van Onderwijs, mevrouw Annelies Groenenberg, hiervoor de officiële aftrap in Leerdam. De wethouder doet dit samen met leerlingen uit groep 5 van de basisscholen OBS de Verrekijker en CBS Koningin Wilhelmina. De locatie van de aftrap is op het grasveld/sportterrein op ‘eiland’ in Leerdam (ingang via Eksterlaan bij hoogbouw Huis Ter Leede). U bent van harte welkom.

De gemeente Leerdam vindt het belangrijk dat lezen wordt gestimuleerd onder kinderen. Door de actie Kinderzwerfboek is het mogelijk ook kinderen te bereiken die niet zo snel met boeken in aanraking komen. Scholen (basisscholen en voortgezet onderwijs), peuterspeelzalen, kringloopwinkels, winkels, et cetera worden opgeroepen om mee te doen aan deze actie. Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Laurentien der Nederlanden heeft eind mei in Den Haag het startsein voor het initiatief Kinderzwerfboek. Toen is de gemeente Leerdam ook aangewezen als pilot-gemeente.

Over Kinderzwerfboek
Zwerfboeken zijn boeken die zwerven van kind naar kind en nooit gelezen of ongelezen in een kast mogen achterblijven. Zwerfboeken worden doorgegeven, achtergelaten op scholen, in ziekenhuizen, wachtkamers, winkels, treinen, bussen et cetera. De start in Leerdam op 24 juni sluit goed aan bij de start van de zomervakantie in juli. Kinderen en hun ouders zwerven uit door Nederland of verder. Zij kunnen het boek meenemen en achterlaten in de trein, op hun logeerpartij bij oma, in het pretpark of op de camping.

Hoe herken je een Kinderzwerfboek? Door een sticker op de voorkant van het boek EN een boekenlegger in het boek waarop uitleg staat over hoe het werkt. Vinders van een zwerfboek worden gevraagd op de site www.kinderzwerfboek.nl te reageren op de volgende vragen: Waar heb je het boek gevonden? Wat vond je van het boek? Waar heb je het boek achtergelaten? Ook is er elke maand de schrijver van de maand te vinden en worden er verschillende zwerftips gegeven. Verder kunnen kinderen via www.leerdam4u.hyves.nl andere kinderen enthousiast maken over deze actie.

Stichting Kinderzwerfboek

De gemeente Leerdam werkt voor deze actie samen met Stichting Kinderzwerfboek. Deze stichting heeft als doel het bevorderen van het lezen en het toegankelijk maken van lezen voor iedereen. Een Zwerfboek is immers van iedereen. Tevens ondersteunt de stichting het Nationaal Fonds Kin-derhulp.

Tijdens de officiële aftrap op 24 juni is de heer Jan Wezendonk, bestuurslid Kinderzwerfboek en directeur/bestuurder Nationaal Fonds Kinderhulp, eveneens aanwezig.

Plaats een reactie