Leer smeden in het Zuiderzeemuseum

Van 25 juli tot en met 4 september 2011 nemen kinderen in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen de smidshamer in de hand. In het Smeedlab bewerken ze onder begeleiding van een smid een stuk ijzer of slaan ze een naamplaatje. Het Smeedlab is onderdeel van de Maand van het Smeden.

In het buitenmuseum staan twee vuurplaatsen en drie aambeelden opgesteld. Per keer mogen er acht kinderen aan de slag. In een heuse smeedoutfit, waaronder een katoenen kiel, een veiligheidsbril en handschoenen, creëren jongeren met een staafje ijzer hun eigen sleutelhanger of amulet. Hiervoor wordt een bijdrage van € 2,- gevraagd.

Namendag
In het kader van de Maand van het Smeden nodigt het Zuiderzeemuseum op zaterdag 6 augustus iedereen met de achternaam Smid – of een afgeleide hiervan – uit voor een gratis bezoek. De meeste mensen met de achternaam ‘Smi(d)(t)(s)’, ‘Smed(t)(s)’, en afleidingen hiervan hebben waarschijnlijk in het (recente) verleden een smid binnen de familie. Dat geldt ook voor de Latijnse vormen ‘Faber’ en ‘Fabricius’. Op vertoon van een geldig identiteitsbewijs krijgen deze bezoekers toegang tot het museum.

Neem een kijkje in de smederij waar een echte hoefsmid een echt paard beslaat of ga langs bij het Smeedlab. In het museum is in augustus veel te beleven en alles te ontdekken over het ambacht dat aan deze naam gerelateerd is. Kijk voor meer informatie op www.zuiderzeemuseum.nl

Jaar van het Doen
2011 staat het teken van het Jaar van het Doen. In het buitenmuseum kan iedereen van april tot en met oktober spelenderwijs kennismaken met ambachten die traditioneel thuishoren in het Zuiderzeegebied. Een touw slaan, een ton maken of smeden: de handen gaan uit de mouwen.

Iedere maand staat er een ander ambacht centraal in het Jaar van het Doen. Daarbij is het Zuiderzeemuseum de eerste zaterdag van de maand gratis toegankelijk voor mensen wiens achternaam verbonden is met het betreffende ambacht.

Plaats een reactie