Leer smeden in het Zuiderzeemuseum

0
706

Van 25 juli tot en met 4 september 2011 nemen kinderen in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen de smidshamer in de hand. In het Smeedlab bewerken ze onder begeleiding van een smid een stuk ijzer of slaan ze een naamplaatje. Het Smeedlab is onderdeel van de Maand van het Smeden.

In het buitenmuseum staan twee vuurplaatsen en drie aambeelden opgesteld. Per keer mogen er acht kinderen aan de slag. In een heuse smeedoutfit, waaronder een katoenen kiel, een veiligheidsbril en handschoenen, creëren jongeren met een staafje ijzer hun eigen sleutelhanger of amulet. Hiervoor wordt een bijdrage van € 2,- gevraagd.

Namendag
In het kader van de Maand van het Smeden nodigt het Zuiderzeemuseum op zaterdag 6 augustus iedereen met de achternaam Smid – of een afgeleide hiervan – uit voor een gratis bezoek. De meeste mensen met de achternaam ‘Smi(d)(t)(s)’, ‘Smed(t)(s)’, en afleidingen hiervan hebben waarschijnlijk in het (recente) verleden een smid binnen de familie. Dat geldt ook voor de Latijnse vormen ‘Faber’ en ‘Fabricius’. Op vertoon van een geldig identiteitsbewijs krijgen deze bezoekers toegang tot het museum.

Neem een kijkje in de smederij waar een echte hoefsmid een echt paard beslaat of ga langs bij het Smeedlab. In het museum is in augustus veel te beleven en alles te ontdekken over het ambacht dat aan deze naam gerelateerd is. Kijk voor meer informatie op www.zuiderzeemuseum.nl

Jaar van het Doen
2011 staat het teken van het Jaar van het Doen. In het buitenmuseum kan iedereen van april tot en met oktober spelenderwijs kennismaken met ambachten die traditioneel thuishoren in het Zuiderzeegebied. Een touw slaan, een ton maken of smeden: de handen gaan uit de mouwen.

Iedere maand staat er een ander ambacht centraal in het Jaar van het Doen. Daarbij is het Zuiderzeemuseum de eerste zaterdag van de maand gratis toegankelijk voor mensen wiens achternaam verbonden is met het betreffende ambacht.

Vorig artikelHepatitis B-inenting voor alle kinderen
Volgend artikelSignalen over mondzorg bij NZa
Avatar
In 1932 sloot de Afsluitdijk de Zuiderzee af en kregen de twee binnenmeren de naam IJsselmeer en Markermeer; het gedeelte buiten de dijk hoorde voortaan bij de Waddenzee. Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen richt zich op de geschiedenis, actualiteit en toekomst van dit gebied. De thema’s water, ambacht en gemeenschappen staan centraal. In het buitenmuseum met historische gebouwen en het binnenmuseum met thematische tentoonstellingen wordt dit verhaal zichtbaar gemaakt. Erfgoed, beeldende kunst, fotografie en vormgeving spelen hierin een belangrijke rol. In het openluchtgedeelte van het museum staan authentieke panden uit het voormalige Zuiderzeegebied, zoals een kerk, een visrokerij, winkels en woonhuizen uit de omliggende vissersdorpen. Het binnenmuseum is de schatkamer van de Zuiderzee. Wisselende tentoonstellingen tonen de rijke collectie van het museum in een actuele context.