Leeftijdsgrenzen alcohol tijdens carnaval nog onvoldoende nageleefd

Meerdere cafés en andere horecagelegenheden verkochten tijdens carnaval alcohol aan een te jeugdig publiek. Dat blijkt uit de controles die de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) dit carnavalsweekend heeft uitgevoerd.

Van de 106 locaties die zijn bezocht, kregen 8 ondernemers een boete opgelegd en werden 3 ondernemers gewaarschuwd. In 2011 kregen 15 van de 158 bedrijven een boete en 2 een waarschuwing tijdens carnaval. De boetes variëren van € 900 – € 3.600, afhankelijk van de grootte van de onderneming en of er eerder een overtreding is begaan.

De afgelopen dagen is gericht gecontroleerd door de NVWA, waarbij er extra aandacht was voor de ondernemers die vorig jaar een boete kregen voor overtreding van de leeftijdsgrens alcoholverkoop. Bij 1 van de 15 horecagelegenheden die vorig jaar in overtreding waren, werd weer geconstateerd dat zij alcohol verstrekte onder de leeftijdsgrens. In dit Overijsselse café-restaurant werd alcohol geschonken aan 13, 14 en 15-jarigen. Voor zwak-alcoholhoudende drank is de grens 16 jaar en voor sterke drank is de grens gesteld op 18 jaar.

In meerdere gemeenten wordt samengewerkt op het gebied van alcoholmatiging, zoals bij het initiatief ‘Laat je niet flessen!’ in de regio Eindhoven. Er is ook tijdens de carnavalsdagen veel met deze partijen samen gecontroleerd.

De NVWA houdt toezicht op de naleving van de leeftijdsgrenzen voor alcoholverkoop en controleert ieder weekend bij zogenoemde hotspots. Deze controles dragen bij aan het aanpakken van de alcoholproblematiek onder de Nederlandse jeugd. Jongeren drinken te jong, te vaak en te veel alcohol. Uit onderzoek is gebleken dat het drinken van alcohol op een te jonge leeftijd hersenbeschadiging veroorzaakt.

Meer informatie
Dossier Alcoholverkoop
Website Laat je niet flessen

Plaats een reactie