Leefstijlbegeleiding verlaagt risico op hart- en vaatziekten bij werknemers in de bouw

Een gezonde leefstijl zorgt voor een laag risico op hart- en vaatziekten, en voor de mogelijkheid om lang en gezond te kunnen doorwerken. In opdracht van Arbouw vond VU medisch centrum een methode waarmee de arbodienst werknemers in de bouw ertoe kan bewegen om gezonder te gaan leven. Als gevolg van persoonlijke leefstijlbegeleiding aten werknemers in de bouw minder ongezonde tussendoortjes en hadden zij een verbeterd cholesterolgehalte vergeleken met de mensen in de controlegroep. Ook verloor 20% van hen blijvend meer dan 5% van het lichaamsgewicht. Iris Groeneveld promoveert op 18 februari 2011 aan VUmc.

64% van de werknemers in de bouw heeft last van overgewicht. Een groot deel daarvan heeft een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. In opdracht van Arbouw voerde VUmc een onderzoek uit in de bouw, bij meer dan 800 mannelijke werknemers met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. In dit onderzoek werd het effect van het gebruikelijke korte leefstijladvies vergeleken met het effect van maximaal 7 één op één gesprekken in de vorm van ‘motiverende gespreksvoering’. Tijdens deze gesprekken konden werknemers hun motivatie, belemmeringen, wensen en mogelijkheden wat betreft leefstijlverandering bespreken met een arboverpleegkundige of bedrijfsarts. Deze hielp de werknemers vervolgens een persoonlijk plan te maken voor het verbeteren van leefstijl.

Deze nieuwe methode van persoonlijke leefstijlbegeleiding op de arbodienst kan dus leiden tot verlaging van het risico op hart- en vaatziekten bij werknemers in de bouw. De onderzoekers raden aan om arboprofessionals te trainen in deze methode van leefstijlbegeleiding, zodat deze kan worden aangeboden aan alle werknemers met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. De leefstijlbegeleiding is op korte termijn duurder dan de gebruikelijke zorg. Echter, als werknemers in staat zijn hun leefstijlverandering vol te houden, is het aannemelijk dat de leefstijlbegeleiding leidt tot een aanzienlijke kostenbesparing.

Plaats een reactie