Langer wachten op een darmoperatie

Operaties in verband met darmkanker krijgen voorrang in de ziekenhuizen, en daardoor groeit de wachttijd voor andere darmoperaties. Dat kan gevaarlijk zijn voor ernstig zieke patiënten, signaleren maag-darm-leverartsen en de patiëntenvereniging.

Risico’s van langer wachten
Patiënten met galblaasproblemen moesten al langer wachten op een operatie, maar de laatste tijd krijgen ook patiënten met inflammatoire darmziekten zoals colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn, een langere wachttijd. Dat is erg gevaarlijk voor deze patiënten, omdat ze meer risico lopen op een nog ernstigere ontsteking of zelfs een darmperforatie. De operatie wordt daarmee een stuk ingewikkelder en risicovoller. Ad van Bodegraven, mdl-arts in het Orbis Medisch Centrum in Sittard: “Hoe langer je wacht met ingrijpen, hoe meer ellende je je op de hals haalt.”

De Nederlandse vereniging voor maag-, darm- en leverartsen en de patiëntenvereniging Crohn en Colitis Ulcerosa Vereniging Nederland doen deze week hun beklag in artsenvakblad Medisch Contact over deze oplopende wachttijden. Voor algemene ziekenhuizen is de wachttijd voor een darmoperatie opgelopen tot 3,5 week en voor academische centra tot wel 9 weken. Dat blijkt uit een rondgang onder 48 ziekenhuizen van de mdl-artsen.

Volgens sommige mdl-artsen is de langere wachttijd een gevolg van de ‘volumenorm’ waar ziekenhuizen aan moeten voldoen. Een ziekenhuis dat bijvoorbeeld minder dan 50 colorectale resecties uitvoert – het weghalen van een deel van de dikke darm – mag deze operatie volgend jaar niet meer doen, volgens de normen van de chirurgen. Ziekenhuizen vrezen hun bevoegdheid kwijt te raken, als ze te weinig darmkankeroperaties uitvoeren. Gevolg is wel dat andere patiënten op een wachtlijst terecht komen.

De Nederlandse Vereniging voor GastroIntestinale Chirurgie ziet de oorzaak van de oplopende wachttijden meer in de darmkankerscreening, die nu wordt ingevoerd. Door de screening worden meer mensen met darmkanker ontdekt. Zij komen in aanmerking voor een operatie, waardoor de wachtlijst nog langer wordt.

Meer informatie
Oncologie gaat voor, andere zorg in de verdrukking

Plaats een reactie