Landelijke vrouwenpublieksdag over gezondheid

Het UMC Utrecht, zorgverzekeraar Agis en Alant vrouw organiseren op 13 november een bijzondere dag voor de vrouw. Onder het motto ‘vrouw in balans’ kunnen bezoekers workshops volgen, een theatershow zien of een health & bodycheck doen.

Ook zijn er lezingen van specialisten over hart & risico’s, hormonen, kanker en blaas & verzakking. Daarnaast geeft Leontien van Moorsel een presentatie. De dag is bedoeld voor vrouwen tussen de 30- 45 jaar.

Vrouwen zijn anders dan mannen. Zij hebben andere behoeftes en willen anders benaderd worden. In het leven van vrouwen treden een aantal belangrijke veranderingen op (menstruatie, kinderen krijgen en de overgang) waarbij specifieke klachten kunnen ontstaan die niet altijd goed herkend en erkend worden. De drie organisatoren hebben de handen ineen geslagen met als doel de vrouw beter voor te bereiden zodat ze meer in balans door het leven gaat.

Hart& Vaatziekten: doodsoorzaak nummer een

Bij vrouwen is een hartinfarct doodsoorzaak nummer een 1. Hoogleraar Fauser vindt dat de vrouw te kort wordt gedaan in de Nederlandse gezondheidzorg. ‘Lang werd gedacht dat hart- en vaatziekten voorbehouden waren aan mannen. Dat is niet zo. De symptomen van de ziekte presenteren zich anders bij vrouwen en daar is de zorg onvoldoende op gericht’.

Kanker
Ruim 13.000 vrouwen krijgen jaarlijks te horen dat ze borstkanker hebben. Ook wanneer de ziekte met succes is behandeld (wat gelukkig steeds vaker mogelijk is!) laat kanker diepe sporen na. Op de publieksdag worden de nieuwste behandelingen gepresenteerd en is er gelegenheid om te praten met specialisten en andere zorgverleners.

Blaas & verzakking

Er zijn verschillende momenten in het leven van de vrouw waarbij de bekkenbodem extra belast wordt. Denk aan het baren van een kind, de overgang of het ouder worden. Dit kan verschillende klachten met zich meebrengen. Meer informatie en behandelmethodes tijden een lezing.

Hormonen
Wat is de werking van de geslachtshormonen, welk nut hebben ze en welke last kunnen vrouwen ervan hebben tijdens de verschillende levensfasen?

Première

De ontspanning wordt verzorgd door Frederiek Voskens. Zij gaat deze dag in première met haar nieuwe theaterstuk ‘Het Verlies Van Viviane’, een tragikomische monoloog. Het is het verhaal van een vrouw die door haar incontinentie veel meer verliest ‘dan een paar druppeltjes’.

Plaats een reactie