Landelijke belangstelling voor nieuw stiltecentrum

Het nieuwe stiltecentrum van het Martini Ziekenhuis in Groningen is licht, modern, zonder religieuze symbolen.

De afdeling geestelijke verzorging heeft daar bewust voor gekozen omdat het een ruimte is waarin iedereen met of zonder geloof, medewerker, patiënt of bezoeker zich welkom moet voelen.

Het nieuwe stiltecentrum is sinds deze week in gebruik en trekt de belangstelling van zorgcentra in het land. ‘In de meeste stiltecentra zijn verschillende ruimtes ingericht voor bijvoorbeeld christenen, islamieten of hindoes. Wij hebben dat bewust niet gedaan omdat we willen dat iedereen zich welkom voelt. Daarmee rekenen we als afdeling ook af met het oude imago van de geestelijk verzorger als pastor of predikant. Wij zijn er voor de patiënt die steun nodig heeft, maar ook voor de medewerker die worstelt met de vraag hoe lang een leven gerekt moet worden’, aldus geestelijk verzorger Robert Koorneef. Deze zomer leidt hij belangstellende collega’s uit andere ziekenhuizen rond in het nieuwe centrum.

Bezoekers, medewerkers en patiënten van het Martini Ziekenhuis kunnen in het nieuwe stiltecentrum terecht om te lezen, naar muziek te luisteren of te mediteren. In een deels afgescheiden ruimte staat de gedenkboom. In deze boom kunnen nabestaanden naamblaadjes hangen voor mensen die in het ziekenhuis zijn overleden. In de achterwand is een groot kunstwerk van glaskunstenaar Annemieke Punt geplaatst. Het werk van fusion glas waarin verschillende kleuren in elkaar overlopen geeft een bijzonder kleurrijk effect aan de ruimte.

‘Het is een ruimte waar je licht, stilte en geborgenheid vindt. Daarmee onderscheidt het zich van de rest van het ziekenhuis’, aldus Koorneef. ‘Iedereen die hier binnenkomt laat letterlijk en figuurlijk een voetstap achter, in de speciale vloertegels.’

De verbouwing en inrichting van het nieuwe stiltecentrum is mogelijk gemaakt door giften van de Stichting Helpman en Stichting De Mantel. Deze stichtingen realiseren voorzieningen die bijdragen aan het welzijn van patiënten en bezoekers van het Martini Ziekenhuis.

Plaats een reactie