Laat kinderen vrij ademen

Astma is de meest voorkomende chronische ziekte bij kinderen in Nederland. Elke dag belanden zeven kinderen stikbenauwd in het ziekenhuis.  

“Een longziekte heeft veel invloed op een kind, het gezin en de omgeving. Sporten, spelen of naar school gaan: wat voor andere kinderen logisch is, is dat niet voor een kind met een longziekte”, zegt directeur Michael Rutgers van Longfonds. “Vernieuwend onderzoek laat indrukwekkende resultaten zien om astma bij kinderen te voorkomen. Wij willen dat alle kinderen vrij kunnen ademen”.

Longfonds vraagt hiervoor aandacht in de campagne ‘Laat kinderen vrij ademen’. Tijdens de landelijke collecteweek van 17 tot en met 22 mei wil Longfonds zo veel mogelijk geld ophalen om dit onderzoek aan te jagen.

De onzichtbare impact van astma op een kind

In de campagne van Longfonds staat Sem centraal. Sem is pas zeven jaar, maar heeft al meer dan dertig keer in het ziekenhuis gelegen. Zijn astma heeft grote invloed op zijn leven en dat zijn niet alleen de opnames in het ziekenhuis.

Help astma bij kinderen voorkomen. Word online collectant.

Moeder Ingrid de Vogel: “De medische kant is heftig. Voor Sem, en ons gezin. Maar er is ook een andere kant, die mensen vaak niet zien. Voor Sem is zijn astma er altijd. Hij moet naast school vaak leuke dingen missen omdat hij in het ziekenhuis ligt of gewoon te moe is. Schoolreisjes, feestdagen… Eén keer lag hij in het ziekenhuis en zei tegen de verpleegkundige: ‘Ik moet morgen echt naar huis, want ik heb een kinderfeestje van mijn vriendje.’ Dat kon niet. Dat is echt verdrietig dan”.

Baanbrekend onderzoek Astmapreventie

Bij het ontstaan van astma spelen veel zaken een rol. Erfelijkheid is er één van, maar ook de omgeving waarin kinderen opgroeien heeft een grote invloed. Dr. Hermelijn Smits is hoofdonderzoeker van het samenwerkingsprogramma ‘Astma voorkomen’, een onderzoek waar meerdere universiteiten aan meewerken.

Dr. Hermelijn Smits: “De sleutel ligt in het immuunsysteem, dat moet je trainen in de eerste jaren van je leven. Als het de juiste prikkels krijgt, vooral in de eerste 1000 dagen na de geboorte, is de kans dat kinderen astma en allergieën krijgen veel kleiner”.

Landelijke collecteweek

Door vernieuwend onderzoek zoals ‘Astma voorkomen’ aan te jagen wil Longfonds binnen zeven jaar een medische doorbraak mogelijk maken om astma bij kinderen te voorkomen. Tijdens de landelijke collecteweek van 17 t/m 22 mei wordt hiervoor geld opgehaald. Vrijwilligers gaan die week op (het digitale) pad met maar één doel: geld inzamelen voor gezonde longen. Zodat ieder kind vrij kan ademen.

Meer informatie

Plaats een reactie