L1 documentaire MIST over Alzheimer

Donderdag 1 april a.s. vindt de première plaats van de documentaire MIST in het filmtheater Lumière te Maastricht. Deze documentaire van Karin Hillebrand vertelt het verhaal van Lou Prevoo en zijn vrouw Wilma. Lou krijgt als vijftiger de diagnose Alzheimer. Op zondag 4 april en maandag 5 april (eerste en tweede paasdag) zendt L1 de documentaire uit om 21.05 uur.

Middels deze documentaire hopen zowel maakster als het echtpaar aandacht te vragen voor jong dementerenden. De première staat dan ook in het teken van onderzoek naar alzheimer in Maastricht waarvoor de Health Foundation Limburg zich inzet.

Naslagwerk
Als bij vijftiger Lou Prevoo in 2004 de ziekte van Alzheimer ontdekt wordt, kan hij nog goed verwoorden wat hij vindt en wil. Hij besluit samen met zijn vrouw Wilma een camera in zijn leven toe te laten. Als naslagwerk voor zorgprofessionals en als herinnering aan betere tijden voor zijn vouw na zijn overlijden.

Documentairemaakster Karin Hillebrand – in het dagelijks leven programmaker bij regionale omroep L1 – volgt het stel uit Valkenburg bijna 5 jaar lang na diagnose. Ze legt pijnlijk helder vast hoe de mist in Lou’s hoofd dikker wordt en hoe Wilma steeds meer van haar oorspronkelijke echtgenoot moest missen.
MIST gaat over zijn strijd om het leven te begrijpen en over haar liefdevolle pogingen om hem te volgen. Een indrukwekkende documentaire over de liefde tussen twee mensen die elkaar geleidelijk verliezen.

Programma
De première van deze documentaire vindt plaats op donderdag 1 april van 15.00 tot 19.00 uur. Het programma bestaat uit een voorbespreking van de documentaire met maakster Karin Hillebrand, prof. dr. Frans Verhey (prof. Ouderenpsychiatrie/ Neuropsychiatrie MUMC+/Alzheimer Centrum Limburg) en dr. Marjolein de Vught (Afdeling Psychiatrie & Neuropsychologie, MUMC+/Alzheimer Centrum Limburg. Schrijver Cyrille Offermans en operazanger Marcel Arpots leveren een bijdrage in de vorm van een voordracht en zang. Kaarten voor deze première kosten € 150,- per persoon inclusief diner en drankjes. De opbrengst komt ten goede aan het Euregionale programma voor Jong Dementerenden.
Kaarten zijn te bestellen bij  Health Foundation Limburg (het fondsenwervend bureau van het MUMC+/Azm) via telefoonnummer 043-407 73 63 of per e-mail info@hfl.nl.

Een trailer van de documentaire is te zien op http://www.l1.nl/tv/Documentaires

Een interview met documentairemaakster Karin Hillebrand kunt u hier bekijken.

Zie ook: www.jong-dement.nlwww.jong-dement.euwww.alzheimercentrumlimburg.nl en www.hfl.nl

L1 over  ‘Mist’: documentaire over jong dementerende man
Het is een slopend proces. Dat weet iedereen die met alzheimer in aanraking komt. En deze ziekte komt voor bij oude mensen, maar dat is niet altijd het geval. Lou Prevoo uit Valkenburg is een midden vijftiger als 5/6 jaar geleden alzheimer wordt geconstateerd. Het begint met wat vage klachten. Prevoo zit niet lekker in zijn vel en is wat depressief.

Als de diagnose dementie wordt vastgesteld, krijgen ze de vraag om het proces te laten filmen. Programmamaakster Karin Hillebrand van L1 volgt de aftakeling vijf jaar lang en maakte de film: Mist. Deze titel is ontleend aan een uitspraak van Wilma Prevoo, de vrouw van Lou.

Het resultaat is een aangrijpend portret van een jong dementerende man, die verandert van zelfstandige bloemist in een kasplantje. Hij sterft in september 2009. Zijn vrouw verzorgt hem en combineert dat met haar baan als laborante. Lou Prevoo sterft in september 2009. Daarna begint Karin met de montage van 20 uur filmmateriaal.

Vanavond zijn Wilma Prevoo en Karin Hillebrand te gast over de documentaire, die donderdag in première gaat en met Pasen bij L1 wordt uitgezonden. Donderdag wordt de film vertoond bij de Health Foundation Limburg in Maastricht. Daar zijn nog kaarten voor; meer informatie via www.hfl.nl of 043 – 4077363. Kaarten voor deze première kosten 150 euro per persoon inclusief diner en drankjes. De opbrengst komt ten goede aan wetenschappelijk onderzoek bij jonge mensen met dementie, mensen als Lou Prevoo.

Plaats een reactie