KWF Smeerbericht: Smeren, kleren, weren!

Na een regenachtige zomer, is het eindelijk mooi weer. Deze week is er een ware hittegolf op komst. Dat betekent genieten, maar ook oppassen. De huid heeft door de slechte zomer in Nederland nog niet goed kunnen wennen aan de zon.

Daarom is het extra belangrijk om je huid goed te beschermen door te ‘smeren, kleren, weren’. Smeer je huid regelmatig in met zonnebrandcrème, bedek je huid met kleding en weer de zon door af en toe de schaduw op te zoeken.

kwf smeerbericht

KWF Smeerbericht

Verbranding door de zon is een grote risicofactor voor huidkanker. In deze tropische week roept KWF Kankerbestrijding iedereen op zich goed te beschermen tegen de zon, juist ook tijdens ‘vergeten smeermomenten’. Uv-straling heeft een grote invloed op het ontstaan van huidkanker. Daarbij geldt: hoe vaker iemand in zijn leven is verbrand, hoe groter de kans op huidkanker.

kwf smeerbericht

Ook bij Pokémon-Go

Mensen smeren zich vaak wel in met zonnebrand als ze naar het strand gaan of gaan zonnen, maar vergeten dit vaak bij de ‘gewone’ dagelijkse dingen. Juist ook tijdens vergeten smeermomenten, zoals fietstochtjes, zitten op een terrasje in de stad of bij het spelen van Pokémon-Go is het belangrijk dat je je huid goed beschermt tegen de zon. De zon kan je huid beschadigen wat later kan leiden tot huidkanker.

Weer naar school

In het midden van Nederland zijn de scholen weer begonnen. Het is belangrijk dat kinderen, ook als ze naar school gaan, goed beschermd worden tegen de zon. Kinderen zijn extra kwetsbaar voor de gevolgen van blootstelling aan de zon. Zware verbranding in de jeugd verdubbelt de kans dat ze op latere leeftijd melanoom, een ernstige vorm van huidkanker, krijgen.

kwf smeerbericht

Feiten en cijfers

· 40% van de kinderen (4 tot 12 jaar) is het afgelopen jaar verbrand door de zon. Ook meer dan de helft van de ouders is vorig jaar 1 of 2 keer verbrand.

· Nog geen derde van de Nederlandse ouders smeert hun kinderen altijd 30 minuten voor blootstelling aan de zon in als ze naar het strand of het zwembad gaan. Slechts 17% herhaalt het insmeren iedere 2 uur.

· Jaarlijks krijgen ruim 50.000 Nederlanders de diagnose huidkanker. 10 jaar geleden waren dit er nog 31.000. Als deze trend zich doorzet zijn er naar verwachting circa 75.000 nieuwe patiënten met huidkanker in 2020.

Bovenstaande feiten en cijfers zijn op basis van onderzoek van TNS NIPO in opdracht van KWF Kankerbestrijding (2016) onder ouders met kinderen in de leeftijd 4-12 jaar.

kwf smeerbericht

Plaats een reactie